REFLEXIONS DESPRÉS DEL 25-N

El país real

"Els resultats electorals ens indiquen que el catalanisme ha de ser social o no serà i que hi ha ganes d'una democràcia més vinculada a la vida de la gent"

Ambient electoral en un col·legi de Terrassa

Ambient electoral en un col·legi de Terrassa

2
Es llegeix en minuts
Carles Campuzano
Carles Campuzano

Conseller de Drets Socials.

ver +

Els resultats del 25 de novembre tenenvirtutscomplexitat

I què ens indiquen aquestes eleccions des de la perspectiva del nou catalanismesobiranista que ha emergit després de l'11 de setembre de 2012?

1.Que hi ha unamajoria molt sòlida i plural que comparteix l'aspiració a exercir eldret a decidir el nostre futur col·lectiu. L'autodeterminació té al darrera un bloc poderós i plural, tant com ho tingué la demanda d'autonomia durant la transició democràtica després de la mort de Franco. Estem davant un repte democràtic enorme que no pot quedar frustrat i que estem obligats a assolir.

2. Que l'aspiració a l'estat propi es fonamenta en unademanda social amplia i transversal  que no té al darrera només una minoria molt activa, sorollosa i mobilitzada. I el repte del catalanisme sobiranista es continuar construint una majoria social extensa en relació a la necessitat de l'estat propi com a garantia de prosperitat compartida i justícia social. És allò de l'hegemonia social.

3.Que elcatalanisme és social o no serà, i encara més davant la crisi més gran de les nostres vides. De fet, l'èxit del catalanisme ha estat vincular el reconeixement nacional i l'autogovern a la millora de la vida de la gent. No endebades, CDC el 1977 concorregué a les primeres eleccions democràtiques amb l'eslògan 'Una Catalunya vàlida per a tothom'. Les polítiques, els gestos i les actituds d'aquells que governen han de respondre a aquest plantejament. La compassió en el millor sentit de l'expressió i l'equitat davant la crisi ens són imprescindibles.

4.Que el país en els termes convencionals de les ideologies del segle XX mira cap el centre i cap a l'esquerra; i que elcentreesquerra sociològic és majoritari des d'aquesta perspectiva. També el representa la federació de CiU. Potser serà una anomalia per aquells que volen una esquerra nacional forta i una CiU que només es mogui des del centre cap a la dreta, però la realitat també és tossuda en aquest aspecte. I això marca quines són les majories que s'hauran d'articular al Parlament aquests propers anys.

5. Que hi ha ganes d'unademocràcia millor; més viva, més real, més vinculada a la vida de la gent. I que aquest continua essent una assignatura pendent de la jove democràcia catalana.

Notícies relacionades

i 6.Que necessitem sortir de la crisi, tornant a crearocupació i reduint l'atur; per a molts ciutadans aquesta és la prioritat i la intel·ligència del nou catalanisme sobiranista és saber fer molt obvi la connexió entre els instruments d'estat que avui no tenim i la sortida de la crisi.

Tot plegat, demana ungovern fort, encapçalat pel presidentMas, sustentat en una majoria parlamentària sòlida, que sàpiga fer compatible la gestió de la crisi i construir el somni. No serà pas fàcil. Només hem d'esperar que tots estiguem a l'alçada de lesresponsabilitats que els ciutadans ens han http://www.carlescampuzano.cat/