EXPERIÈNCIES DE TERRITORIS AMB ÀNSIES INDEPENDENTISTES

Solana va tractar d'evitar el procés a Montenegro, però només el va endarrerir

Des del 2010 té l'estatus de país candidat a l'ingrés a la UE

1
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES / Barcelona

El 2002, el llavors cap de la política exterior de laUnió Europea(UE),Javier Solana, va dir als montenegrins que si optaven per unreferèndum d'independènciaja es podien oblidar d'Europa. El maig del 2006 van fer el referèndum i els independentistes el van guanyar pels pèls (55,4% a favor, quan la UE havia fixat el 55% com a mínim per reconèixer la validesa de la secessió). La participació va ser del 86,3%. El desembre del 2010, Brussel·les va concedir aMontenegrol'estatus de país candidat a l'ingrés a la UE i les negociacions ja han començat.

Amb Iugoslàvia ja descomposta, Montenegro mantenia una unió només ambSèrbia, que la UE va tractar de preservar el 2002 amb un nou acord constitucional. Però aquest acord permetia a qualsevol de les dues parts optar per la secessió al cap de tres anys. I això és exactament el que van fer els montenegrins. Així doncs, Solana va aconseguir solament endarrerir el que era inevitable. "Avui el resultat d'un referèndum seria més convincent. La gent ha notat els beneficis de la independència. Montenegro torna a ser un país independent i reconegut internacionalment", explica a aquest diariMarina Vukovic, directora de la cadena estatal de televisió.

Notícies relacionades

Veljko Martinovic, un montenegrí establert a Barcelona des de fa 18 anys, coincideix amb Vukovic que ara el resultat del referèndum seria molt més ampli a favor de la independència. "Molts dels que es van pronunciar en contra s'havien empassat la informació que venia de Belgrad i que assegurava que Montenegro, per si mateix, no era viable. Van jugar la carta de la por. Però tot això s'ha demostrat fals".

COM ENS VEUEN

Martinovic viatja sovint al seu país d'origen per motius de feina. Era allà el passat Onze de Setembre i ens explica que la televisió montenegrina va informar de la gran manifestació a Barcelona. La cadena va dir que havien participat dos milions de persones, va explicar que dos anys abans s'havien celebrat unes consultes simbòliques i va afegir que la crisi a Espanya ha aguditzat els sentiments nacionalistes. "Allà es veu amb simpatia el procés", subratlla Martinovic. "Nosaltres creiem que tots els pobles tenen el dret a decidir el seu propi destí", afirma Vukovic des dePodgorica.