La formació del nou Executiu

Mas sospesa pros i contres de nomenar Duran número dos

Afirma que el líder d'Unió encaixaria al Govern «dels millors» que planeja

El democristià es deixa estimar, ajorna el debat i sosté que està bé a Madrid

Artur Mas saluda un grup d’escolars que visiten el Parlament, ahir.

Artur Mas saluda un grup d’escolars que visiten el Parlament, ahir. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST
BARCELONA

Artur Mas va assegurar dimarts que no li agrada envoltar-se d'aduladors. El president de CiU va explicar, en la seva primera entrevista a TV-3 després de guanyar les eleccions, que no descarta comptar amb un conseller en cap al Govern i que vol al seu costat gent exigent, que li porti la contrària i que no pensi sempre com ell. Si a la federació nacionalista hi ha una persona que compleixi aquestes condicions és el líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida. Les quinieles que, malgrat la petició de Mas en sentit contrari, se segueixen fent sobre qui ocuparà les carteres del seu primer Executiu queden en segon terme davant la possibilitat que el democristià acabi actuant com a segon del Govern.

Ahir tots dos van parlar de la qüestió. El pròxim president de la Generalitat va declarar a RAC 1 que veu avantatges i inconvenients en l'entrada de Duran al Govern autonòmic. Va explicar que prendran junts una decisió sobre la qüestió i va considerar totalment justificat el fitxatge, si es concretés, donat que ell fa temps que es compromet a formar el Govern «dels millors» i Duran és el polític més ben valorat a les enquestes. La declaració és significativa, encara que només sigui perquè Mas no solament no tanca el debat sobre l'assumpte, sinó que s'avé a argumentar-lo. La part que correspon als inconvenients és molt més coneguda. «Ell fa una feina a Madrid de màxima importància. Aquests pròxims anys també són de màxima importància i això és un punt que dificulta aquesta decisió», va afegir.

EL CONCERT, EL 2012 / En realitat, aquest argument es contradiu amb la tesi del mateix Mas que la presumpta joia de la corona del seu programa de relació amb el Govern espanyol, una fórmula de relació fiscal similar al concert econòmic, no es començarà a negociar fins al 2012, després de les eleccions legislatives previstes per a aquell any. Si CiU espera el següent Executiu central, no tindria problemes per buscar un relleu a Duran, un nou cap de llista al Congrés que, per exemple, pot ser Oriol Pujol. La veritat és que ningú a CiU s'atreveix a inclinar-se per un desenllaç o l'altre i tots insisteixen que només Mas sap per on van les seves preferències.

Notícies relacionades

Si al final Duran es converteix en el seu número dos al Govern català, seria notícia per diverses causes. En primer lloc, perquè suposaria el fi d'un pols prolongat. El dirigent d'Unió Democràtica no va acceptar de bon grat el 2001 que Jordi Pujol elegís Mas com a successor i va deixar el càrrec de conseller de Governació. Els últims anys ha mantingut diversos enfrontaments amb el líder de CiU, alguns de greus, que han fet pensar en una possible ruptura de la federació. Al final, Mas i Duran van assumir personalment la relació entre partits. I l'últim dia de la passada campanya, el democristià va demostrar la seva submissió a l'aplaudir el seu antic rival com a futur president.

Alguna cosa ha canviat, encara que de moment el cap de files de CiU al Congrés segueix tirant pilotes fora. «D'entrada estic bé aquí i no m'he plantejat deixar l'escó», va afirmar Duran. Quan toqui, va dir, parlarà amb Mas del Govern.