El boicot de mercaderies

Ramadà sense marisc

Els activistes marroquins amenacen de bloquejar el pas d'aliments frescos fins divendres H També volen impedir que les dones entrin a Melilla per treballar

Venda ambulant 8 Una parada de préssecs i pomes a l’entrada del pas de Beni-Enzar, ahir.

Venda ambulant 8 Una parada de préssecs i pomes a l’entrada del pas de Beni-Enzar, ahir. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
MELILLA

Tot i el caos i la improvisació que presideixen els actes convocats pels dos activistes marroquins que a partir d'avui i fins divendres amenacen de deixar Melilla sense fruites, verdures, peixos i mariscos procedents del Marroc, res del que fan o diuen respon a l'atzar. Ahir a la nit, Said Xramti i Xauki abdul-

monaim, reforçats després de ser entrevistats al seu xiringuito de Beni-Enzar per Al-Jazira i una televisió de l'Aràbia Saudita, van liderar una (mini) manifestació de camioners marroquins al costat de la tanca espanyola per denunciar l'«agressivitat policial»que suposadament va iniciar uns bloquejos que no se sap quant duraran.

¿Potser hi ha algun camioner agredit per policies espanyols?«No, però passen diàriament per aquí i són testimonis de les agressions», va advertir ahir a la nit Xramti. Pot sorprendre, però a Melilla ningú els creu. Estan tan acostumats a les fanfarronades d'aquests esvalotadors, que ahir ni a musulmans ni a cristians els va passar pel cap arreplegar una triple ració de tomàquets al mercat per elaborar el salmorejo obligat amb la calor del nord d'Àfrica. Ni tampoc comprar una ració triple de marisc per omplir lespastelasque aquests dies del Ramadà trenquen el dejuni de les famílies musulmanes de la ciutat autònoma.

Notícies relacionades

La clau és saber quant temps permetran personatges clau en aquest conflicte –com ara l'alcalde de Farhana i Beni-Enzar, Yahia Yahia– mantenir una protesta que perjudica principalment l'aliment diari dels marroquins. El camioner cobra al dia. I el pescador. I l'agricultor. I les més de 2.000 dones que diàriament travessen la frontera per Beni-Enzar per treballar en cases de famílies melillenques per 20 euros i que a partir de divendres se'ls prohibirà el pas durant dos dies.

«Dones contra dones», va dir ahir a la nit Xauki tras assegurar que havien estat les pròpies empleadas les que havien decidit iniciar una vaga en una assemblea convocada a una hora en la que totes estaven treballant. I per evitar que alguna es coli, s'impedirà el pas a qualsevol dona. Una iniciativa, van assegurar els activistes, que pretén reivindicar la«dignitat de la dona àrab». Ha quedat clar.