La protesta a la frontera

El Marroc tolera un bloqueig d'aliments frescos per a Melilla

Una trentena d'activistes van impedir el pas de furgonetes i camions durant hores

Els mercats de la ciutat van patir un lleu desproveïment que es repetirà avui

Un camió espera per entrar a Espanya, ahir, a la frontera de Melilla, tancada per activistes marroquins.

Un camió espera per entrar a Espanya, ahir, a la frontera de Melilla, tancada per activistes marroquins. / AP / FRANCISCO GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
MUSTAFA HAMED
MELILLA

L'amenaça de dues associacions –el Comitè d'Alliberament de Ceuta i Melilla i la Coordinadora de la Societat Civil de Nador, totes dues integrades pràcticament per les mateixes persones– finalment es va consumar ahir, malgrat la conversa telefònica que dimecres van mantenir els reis d'Espanya i del Marroc. Un grup d'unes 30 persones van impedir durant hores, davant l'actitud contemplativa de la policia fronterera marroquina, l'entrada de furgonetes i camions amb destí als mercats de productes frescos de Melilla. Enarboraven banderes marroquines en l'anomenada terra de ningú que separa els dos països però que en realitat controla Rabat. La protesta es va acabar a primera hora de la tarda. Va ser suficient perquè a les parades de Melilla es trobessin a faltar verdures, fruites, peixos i mariscos.

Els manifestants, encapçalats pel dirigent de les dues associacions, Abdelmonaim el-Xouki, van assegurar que actuaven lliurement i per tant van negar, tal com denuncien les autoritats de Melilla, que fossin meres corretges de transmissió del Govern del Marroc. El-Xouki va declarar que amb aquest boicot d'entrada de productes del seu país a «la ciutat ocupada», com s'hi refereix en tot moment que parla de Melilla, es pretenen denunciar les «contínues agressions policials racistes a ciutadans marroquins». I tot això malgrat que dimecres, a primera hora de la tarda, Joan Carles va trucar a Mohammad VI i, unes hores després, a través d'un comunicat cada un, els dos monarques van manifestar el seu desig d'evitar que «malentesos o petits ­problemes» puguin «pertorbar l'excel·lent ­clima» pel qual passen les relacions bilaterals entre els dos països.

Al boicot dels productes peribles, que prosseguirà avui i demà, s'hi afegirà un altre a partir de la matinada de diumenge a dilluns: el bloqueig dels àrids procedents del Marroc que s'utilitzen en els treballs de construcció que es porten a terme a la ciutat autònoma.

POC GÈNERE O CONGELAT / Ahir, el malestar, tant entre els comerciants com entre els mateixos melillencs, era bastant evident. Moltes parades de peix no van tenir més remei que tancar sense arribar a vendre ni una peça. Altres van obrir amb gènere congelat o amb el poc peix que va poder travessar la frontera per l'altre pas terrestre de Melilla, el de Farhana. «Aquests incidents ens perjudiquen tant a nosaltres, els melillencs, com a ells, els marroquins, ja que tots dos vivim d'aquest negoci a un costat i a l'altre de la frontera», va denunciar un dels peixaters de la ciutat autònoma.

De la mateixa opinió era una de les clientes d'una parada de fruites ubicada al mercat central. «Nosaltres en sortim perdent, perquè no tenim alguns productes, però ells també en surten perdent, perquè no els poden vendre», va afirmar. El propietari d'un bar especialitzat en tapes i racions de peix i marisc també es va queixar dels perjudicis que aquests conflictes ocasionen. «Ara que en aquesta època podem vendre alguna cosa, ens fan aquesta mala jugada», es lamentava.

Notícies relacionades

EN PLE RAMADÀ / Així mateix, algunes organitzacions han expressat les seves crítiques en veu alta contra el boicot de les dues associacions civils marroquines. Entre aquestes, l'Asociación de Comerciantes del Rastro y Barrios Adyacentes, el president de la qual, Iussef Kaddur, va recriminar que s'estigui impedint l'entrada a Melilla de peixos, mariscos, fruites i verdures. Kaddur va afegir que el fet és encara més greu perquè el bloqueig s'està produint en ple inici del mes de dejuni dels musulmans, el Ramadà, en què a l'hora de menjar

–quan es pon el sol– se solen preparar múltiples plats que requereixen aliments frescos.