TESTIMONI D'UN VETERÀ MEMBRE DE L'ORGANITZACIÓ ARMADA

Silva Sande: «S'ha de ser molt cretí per militar al GRAPO»

L'exdirigent de la banda admet que es va fer terrorista per «fanàtic» i «gilipolles»

Els excompanys li criden «covard» en el curs d'un judici a l'Audiència Nacional

Fernando Silva Sande.

Fernando Silva Sande.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

L’excap militar del GRAPO Fernando Silva Sande va protagonitzar ahir un exercici de desmarcatge i autocrítica en tota regla. En el transcurs d’un judici celebrat a l’Audiència Nacional per la col·locació de dos artefactes explosius en dues torres de comunicacions de Ràdio Nacional i de l’Exèrcit el 1998, Silva Sande va admetre per primera vegada que el GRAPO és una banda terrorista. I no només això, sinó que es va qualificar a si mateix de «gilipolles», «cretí» i «fanàtic» per haver-ne format part.

En una declaració que va irritar profundament els seus companys de militància processats pel mateix cas, l’exdirigent del GRAPO va acceptar la seva culpabilitat: «No sóc innocent –va dir– perquè he sigut prou gilipolles per militar en una organització terrorista». I va afegir: «S’ha de tenir bastant fanatisme i ser molt cretí per militar-hi».

Silva Sande va participar en la fundació del GRAPO el 1975 i, després de ser detingut i complir condemna diverses vegades, el 1992 va fugir de la presó de Granada. El novembre del 2000 va ser detingut a París amb sis membres de la cúpula de l’organització. Té 41 causes obertes a l’Audiència Nacional, de les quals s’han derivat cinc condemnes que sumen un total de 158 anys de presó. Entre aquestes, destaca la condemna pel segrest el 1995 de l’empresari saragossà Publio Cordón. Fa uns mesos, al trencar la seva relació amb la resta de membres de la banda empresonats, Silva Sande va oferir la seva col·laboració per localitzar les restes de Cordón després de revelar, suposadament, que l’empresari havia mort els primers dies del segrest a l’intentar saltar per una finestra.

Notícies relacionades

En la vista celebrada ahir, l’exdirigent de l’organització armada va explicar que si mai fins fa poc havia abjurat públicament del seu passat a l’organització era perquè «llavors encara tenia fe en la secta i en el seu líder». «Parlava com tots els fanàtics, alienat», va afegir. Al sentir això, la també exdirigent de la banda Victoria Gómez Méndez va començar a cridar-li: «¡Que covard que ets! ¡Reconeix les teves responsabilitats, covard!»

CAMARADA ARENAS / El «líder de la secta» a qui va al·ludir Silva Sande és Manuel Pérez, àlies Camarada Arenas, secretari general del Partit Comunista d’Espanya (reconstituït), a qui va assenyalar com «el cap» que presidia totes les reunions del comando central i que havia d’autoritzar qualsevol acció que es portés a terme. El seu testimoni es va contradir amb el d’un altre dels imputats, Jorge García Vidal, que va declarar haver col·locat els explosius per iniciativa pròpia sense demanar autorització, i amb el del mateix Pérez, que va negar la seva implicació en els fets i va dir que el PCE(r) no estava vinculat amb la lluita armada.