La polèmica a Espanya

El PP replica a Montilla que el càrrec l'obliga a acatar la decisió

El president reitera que la seva voluntat de desenvolupar el text és «insubornable»

Cospedal afirma que cap pacte variarà la posició del seu partit respecte a l'Estatut

Montilla conversa amb Pere Jover, membre del Consell de Garanties Estatutàries i expresident del Consultiu.

Montilla conversa amb Pere Jover, membre del Consell de Garanties Estatutàries i expresident del Consultiu. / EFE / RUBÉN MORENO

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID
RAFAEL TAPOUNET / BARCELONA

Els populars, responsables d’un dels recursos que estudia el Constitucional contra l’Estatut, van advertir ahir al president de la Generalitat, José Montilla, que el seu càrrec l’obliga a acatar qualsevol sentència que emeti l’alt tribunal, li agradi o no. «Això no és una qüestió ni discutida ni discutible. Es tracta d’un requisit sine qua non per a qualsevol govern», va emfatitzar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en roda de premsa a Madrid. El president, no obstant, es va reafirmar en el seu discurs i va reiterar la seva «voluntat insubornable» de desenvolupar la Carta catalana digui el que digui el TC.

Cospedal, com la resta dels dirigents de l’actual direcció del PP, fa mesos que parla de la tardança del Constitucional per dictar sentència, però sense entrar en el fons de l’assumpte, és a dir, el recurs que va presentar el seu partit contra el text estatutari vigent. De fet, els conservadors –amb Mariano Rajoy al capdavant– han anat suavitzant el seu discurs respecte a Catalunya donada la proximitat de les eleccions autonòmiques de l’any que ve, en què pretenen ser «decisius» per propiciar un canvi de Govern. Això sí, els populars asseguren que no canviaran la seva opinió sobre l’Estatut, qüestió que «no pot estar», diuen, «pendent del pacte polític».

No era la seva intenció, però Cospedal es va veure obligada ahir a contestar diverses preguntes difícils al voltant de la Carta catalana. Entre altres coses, se li va demanar que aclarís si al seu partit el preocupa que, en cas de retallades, es generi un conflicte polític i social a Catalunya. Segons la número dos del PP, l’únic que pot incomodar la seva organització és que els catalans no tinguin el que «es mereixen», és a dir, «un Estatut plenament constitucional».

LLEIALTAT INSTITUCIONAL / Ni la invectiva del PP ni les crítiques contra Montilla per part de la majoria de les associacions de magistrats –que van recordar que els preceptes constitucionals «obliguen tots els espanyols»– van acovardir el president de la Generalitat, que ahir va aprofitar la presa de possessió del Consell de Garanties Estatutàries per reiterar la idea que l’Estatut no té marxa enrere. Va tornar a exigir «lleialtat institucional i sentit d’Estat» davant del «pacte polític» que suposa la Carta catalana i va subratllar la seva «voluntat insubornable» de desenvolupar el text.

Notícies relacionades

«L’Estatut és l’instrument jurídic més potent de què Catalunya ha disposat des de fa segles –va afirmar Montilla–. No el menysprearem ni renunciarem a aconseguir els objectius que ens vam fixar». I tot seguit va afegir: «No renunciarem a fer prevaler el pacte polític que va fer possible aquest Estatut».

El cap del Govern va destacar que, «tot i els obstacles i el pessimisme», iniciatives com la creació del Consell de Garanties Estatutàries són la prova que l’Estatut «està viu i és plenament constitucional i vigent. I que l’autogovern avança», va dir.