Crisi a les files republicanes

Puigcercós busca parella per dirigir ERC i Ridao es deixa estimar

La renúncia de Carod a presidir el partit obre el joc de pactes entre sectors crítics i oficials

El nou diputat d’ERC al Congrés, Joan Ridao, i el socialista José Blanco, ahir a Madrid.

El nou diputat d’ERC al Congrés, Joan Ridao, i el socialista José Blanco, ahir a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts

Descol.locades la majoria de les peces que havien de combatre pel lideratge d'Esquerra després del cop al tauler d'escacs republicans donat per Josep-Lluís Carod-Rovira, dimarts, al renunciar a tornar-se a presentar a la presidència del partit però no a les eleccions, el seu oponent Joan Puigcercós intenta ara realinear les seves figures. Decidit ja públicament a optar a la presidència i al "lideratge polític" d'ERC i "disposat i preparat" a rellevar Carod com a cartell electoral, Puigcercós busca parella perquè el supleixi com a secretari general. Ahir va dir a RAC-1 que seria "un honor" que fos el diputat al Congrés Joan Ridao. Aquest, sorprès a Madrid, va dir que "el país té problemes més importants que el debat intern d'ERC" però va admetre que "esfullarà la margarida" quan se li plantegi formalment l'oferta.

Diverses fonts pròximes a Puigcercós admeten que Ridao té molts números de ser l'escollit per al tàndem que previsiblement el 7 de juny s'enfrontarà a les urnes als crítics Jaume Renyer (presidència) i Uriel Bertran (secretaria general), per Esquerra Independentista (EI), i Joan Carretero i potser Rut Carandell, per Reagrupament (RCat), i també a la candidatura que eventualment avali Carod.

HUGUET I PORTABELLA

No obstant, aquestes mateixes fonts, que asseguren que Puigcercós no presentarà fins la setmana que ve un equip de direcció que vol com més obert i "integrador" millor, admeten que hi ha altres noms per a secretari general. Citen la portaveu parlamentària Anna Simó i el conseller Josep Huguet, que ahir va afirmar que creu que la "millor persona per capitanejar" ERC és Puigcercós.

Alguna font especula fins i tot que Puigcercós --que crida a fer un debat "serè" i sense desqualificacions malgrat criticar veladament el "personalisme" de Carod-- atregui a les seves files dirigents afins a l'actual president. Aquestes fonts citen la portaveu d'ERC Marina Llansana, el candidat per Tarragona el 9-M Lluís Aragonès i el regidor de Barcelona Jordi Portabella, que guarda un prudent i enigmàtic silenci.

Alguns d'aquests mateixos noms se'ls planteja igualment l'equip de Carod per a la candidatura a president i secretari general que el líder que ha postergat el seu enfrontament directe amb Puigcercós a les primàries pel cartell electoral del 2010 vol avalar per mesurar de totes maneres les seves forces o negociar eventualment aliances. Aquestes aliances serien pactes dissuasoris de no agressió amb Puigcercós (avui improbables) o bé acords contra ell amb els crítics a qui pica l'ullet.

COMPLEXITAT

És tan complex l'escenari en un partit que, segons alts dirigents, "no controla ningú" que, abans de fer pública la seva parella real i ubicar els alfils, els cavalls, les torres i els peons, Puigcercós encara durà a terme una ronda de contactes amb dirigents, càrrecs i militants d'ERC.

Notícies relacionades

De fet, malgrat el desig de Puigcercós d'unir sota el seu lideratge el màxim de sensibilitats republicanes per obrir una "nova etapa" a ERC --Carod apel.la al mateix però demana "una renovació del model orgànic" del partit--, hi ha qui opina que el secretari general ja no pot encarnar la renovació i que ha disposat les seves peces massa tard i malament. I que, encara que no perdés la partida, Puigcercós podria acabar-la com el que en escacs es coneix com a ofegat: sense opció de moure's per no quedar en irreversible escac.

Algunes veus republicanes creuen que la reacció de Ridao a l'oferta de Puigcercós serà simptomàtica de com estan els equilibris a ERC. Però tant si el castigat cap de llista de consens d'ERC el 9-M accepta ser candidat a secretari general com si no, la partida està oberta.