1 de maig

El PSC i els Comuns pressionen per la reducció de la jornada i ERC reclama un salari mínim català

El ministro de Cultura, Ernest Urtasun, en la manifestación del 1 de mayo en Barcelona.

El ministro de Cultura, Ernest Urtasun, en la manifestación del 1 de mayo en Barcelona. / ACN

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits de l’esquerra catalana han tornat aquest 1 de maig a la plaça Urquinaona de Barcelona per afegir-se a la manifestació convocada pels sindicats. Ho han fet en un clima distès i amb diverses reivindicacions sota el braç. El PSC i els Comuns han posat el focus en la defensa de la reducció de la jornada laboral de les 40 hores setmanals a les 37,5, mentre que ERC ha reivindicat la necessitat d’implementar un salari mínim específic per a Catalunya que sigui superior al que existeix actualment per al conjunt de l’Estat.

En representació dels Comuns i Sumar ha destacat la presència del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que ha fet una defensa encesa de la reducció de la jornada. El seu argument principal és que no tan sols suposarà una millora de la «qualitat de vida» de les persones, sinó també en el rendiment de les mateixes empreses. «Aquells països que redueixen la jornada concilien millor i tenen millors índexs de productivitat», ha assegurat.

Aquest serà l’últim 1 de maig amb una jornada laboral de 40 hores a Espanya

Ernest Urtasun

Ministre de Cultura

El Govern té previst portar el projecte de llei per reduir la jornada al Consell de Ministres de la setmana que ve i, a partir d’allà, començar el tràmit parlamentari. La seva aprovació al Congrés no està garantida perquè hi ha partits, com per exemple Junts per Catalunya, que no ho veuen clar. És per això que Urtasun ha aprofitat les seves declaracions des de la manifestació per pressionar els que rebutgen la llei o tenen dubtes i s’ha mostrat convençut que rectificaran. «Aquest serà l’últim 1 de maig amb una jornada de 40 hores a Espanya», ha proclamat.

Aquesta ha sigut la primera manifestació de l’1 de maig a Barcelona des que el PSC va tornar al capdavant de la Generalitat. No hi ha acudit el president Salvador Illa, però sí el seu número dos en el partit, Lluïsa Moret, que ha buscat treure pit de la tasca dels socialistes des del Govern. També ha expressat el seu suport a la reducció de la jornada laboral i ha confiat que el projecte de llei salvarà les reticències d’alguns partits: «No podem deixar d’avançar en els drets laborals. Creiem que finalment les forces democràtiques apostaran per això». A través de les xarxes socials, Illa ha promès estar «al costat dels treballadors» i lluitar per «millorar les condicions laborals».

Bona sintonia

ERC ha enviat a la manifestació el seu màxim representant, Oriol Junqueras. El líder republicà veu bé la reducció de la jornada, però considera que ja està reflectida en la «majoria de convenis», per la qual cosa ha decidit apuntar cap a un altre costat. La seva gran aposta per millorar les condicions laborals és donar «la batalla» perquè Catalunya tingui un salari mínim propi superior al que hi ha actualment en el conjunt d’Espanya. «La realitat de Catalunya és diferent i el cost de vida és molt més alt per als nostres treballadors i treballadores que mereixen salaris dignes», ha argumentat. ERC ja va intentar implementar-lo mentre va liderar el Govern i va arribar a fixar una xifra -1.371 euros en 14 pagues-, però mai va aconseguir tirar-lo endavant.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, en la manifestació de l’1 de maig a Barcelona. /

Alejandro García / EFE

Més enllà de les declaracions, la manifestació també ha servit per escenificar la relació fluida per la qual travessen els tres partits. El PSC governa en solitari la Generalitat, però té en ERC i els Comuns els seus socis prioritaris al Parlament. A la plaça Urquinaona s’han vist diversos grupets compartits per dirigents de les tres formacions com Jéssica Albiach, David Cid i Candela López (Comuns) ; Ferran Pedret, Pol Gibert i la mateixa Moret (PSC) i Junqueras, Diana Riba i Ester Capella (ERC). Entre els presents també hi havia el líder d’Òmnium Cultural, Xavier Antich.

Junts per segona vegada

Notícies relacionades

Fa un any la manifestació va caure en plena campanya electoral de les eleccions catalanes i una de les notícies va ser l’assistència d’una delegació de Junts per Catalunya. No era la primera vegada que anaven a la marxa, però sí la primera vegada que es deixaven notar i convocaven els mitjans per deixar constància de la seva presència. En aquell moment, qualsevol vot podia ser important per decantar la balança.

Junts ha tornat per segona vegada a la protesta i ha tornat a donar la paraula a la seva diputada al Parlament d’origen etíop, Ennatu Domingo. Igual que ERC, ha defensat un salari mínim propi per a Catalunya -1.360 milions en 14 pagues- i ha promès tots els esforços de la seva organització per «revertir la desigualtat» actual. No obstant, quan ha sigut preguntada per si el seu partit donarà suport a la reducció de la jornada, ha optat per no contestar. Aquest és un tema que el partit de Puigdemont té pendent resoldre. A través de les xarxes socials, l’expresident ha reivindicat la lluita pels drets dels treballadors i ha retret a la ultradreta que miri de «banalitzar la simbologia» de l’1 de maig. No ha donat pistes sobre si acabarà donant suport a la reducció de la jornada.