MERCAT DE TREBALL

L'OIT reclama més crèdit a les empreses per baixar l'atur

Báñez diu que els salaris han de compassar-se a la creació d'ocupació

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

L'Organització Internacional del Treball (OIT) ha reclamat avui, en un informe sobre Espanya, que augmenti el crèdit a les empreses perquè aquestes creïn llocs de treball i així rebaixar l'alta taxa de desocupació. Aquest organisme considera que l'ajust salarial ha arribat al màxim i per tant no és necessari seguir amb la rebaixa de sous, però sí que ha demanat al Govern que augmenti les prestacions dels programes socials per als aturats de llarga durada per atenuar els riscos de pobresa.

 L'informe presentat avui a Madrid pel director general de l'OIT Guy Ryder en presència dels dirigents de CCOOUGTCEOE i CEPIME reconeix que les reformes portades a terme a Espanya a causa de la crisi han donat resultats, encara que ha arribat el moment de pensar a afermar la recuperació mitjançant l'ocupació.

"Veiem amb cert optimisme la recuperació d'Espanya", ha dit Ryder i ha advertit que les empreses s'enfronten a unes condicions de crèdit "molt restrictives" per part dels bancs, que afecta sobretot les pimes. L'informe fins i tot censura que el Banc Europeu d'Inversions (BEI) inverteixi més recursos en els països de la zona euro amb baixes taxes d'atur que en els més castigats per la desocupació.

SALARIS

"No crec que sigui útil que abaixin més els salaris", ha assenyalat Ryder respecte de les retribucions que, en la seva opinió, han d'estar vinculades a la productivitat.

Notícies relacionades

Encara que aquest és un assumpte de negociació col·lectiva entre sindicats i patronals, la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha destacat en la clausura de l'acte que en el nou acord de negociació col·lectiva que estan debatent els agents socials la recuperació dels salaris ha de compassar-se a la de l'ocupació. No obstant, no ha fet referència a si el Govern apujarà el salari mínim interprofessional (SMI) com li han demanat els sindicats i els partits de l'oposició.

Báñez tampoc ha aclarit com serà l'ampliació de les ajudes als aturats més grans de 45 anys que han esgotat les prestacions que estan negociant amb les centrals, segons el compromís de Mariano Rajoy el mes de juliol passat.