TECNOLOGIA

Indra planteja l'acomiadament de 1.850 treballadors a Espanya, el 10% de la plantilla

CCOO qualifica d'"atemptat greu" a la plantilla l'ERO, que l'empresa justifica per les pèrdues econòmiques

2
Es llegeix en minuts

Indra ha plantejat aquest dimarts als sindicats l'acomiadament de 1.850 dels seus treballadors a Espanya, aproximadament el 10% del total, cosa que, sumat als 1.000 acomiadaments que portarà a terme a Llatinoamèrica, eleva l'ajust de plantilla anunciat pel grup a prop de 3.000 dels seus 39.0000 empleats.

A Espanya, l'ajust només afectarà Indra Sistemas, companyia del grup que engloba les àrees de tecnologies de la informació i de seguretat, defensa, trànsit i transports, han explicat fonts sindicals, que consideren la proposta "excessiva i desproporcionada".

Indra, que xifra l'impacte de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) en el 8,5% de la plantilla a Indra Sistemas, justifica el procés d'acomiadament col·lectiu en causes econòmiques i productives i assegura que l'objectiu és afrontar les pèrdues dels últims trimestres, mentre que CCOO ha qualificat la mesura d'"atemptat greu" contra els treballadors de la companyia.

CCOO ha qualificat d'"atemptat greu" a la plantilla d'Indra l'ERO. El sindicat lamenta en un comunicat que Indra, fins ara "model de creixement i creació d'ocupació" a Espanya, posi en dubte "la seva viabilitat i el futur de la seva plantilla amb la presentació d'un ERO en què pretenen aplicar la reforma laboral".

LA MAJORIA, A MADRID

El 70% dels acomiadaments correspondrà a empleats de la companyia a la Comunitat de Madrid, principalment de l'àrea de consultoria (80%), i en menys mesura de les de corporatiu i defensa, segons les dades facilitades per l'empresa en la primera reunió de la taula negociadora de l'ERO a Indra.

La setmana passada, el president de la companyia, Fernando Abril-Martorell, va anunciar davant la junta l'inici de la negociació d'un procés de reestructuració de plantilla que va emmarcar en la transformació global de la companyia, "orientada a millorar la seva competitivitat, eficàcia i rendibilitat, per garantir el seu futur".

En aquest sentit, va avançar que Indra, que dóna feina a més de 17.000 persones a Espanya, ja havia iniciat un procés d'ajust de plantilla a Llatinoamèrica, especialment al Brasil, "regió on reduirà mil llocs de treball en els pròxims mesos".

CAIGUDA DEL MERCAT ESPANYOL

Abril-Martorell va justificar la necessitat de portar a terme un expedient de regulació d'ocupació en la caiguda del mercat nacional en més d'un 40% i en les pèrdues registrades el 2014 (92 milions d'euros) i el primer trimestre del 2015 (19,6 milions d'euros). La "dura" caiguda a Espanya, principal mercat d'Indra, ha obligat a accelerar el creixement a l'exterior, cosa que ha suposat un deteriorament de la rendibilitat i dels fluxos de caixa, va afegir l'executiu.

Indra presentarà demà davant inversors el seu nou pla estratègic que, per garantir l'èxit de la companyia, passarà per "reduir costos, simplificar estructures i millorar procediments, al mateix temps de seguir invertint per millorar i ampliar la seva oferta".

Notícies relacionades

En un comunicat, la companyia assegura avui que inicia el procés de negociació des del "més absolut respecte als seus professionals" i amb la voluntat de diàleg més gran amb els representants legals dels treballadors, "amb el fi d'arribar a la solució més adequada per a totes les parts".

L'objectiu en els pròxims anys és créixer en projectes i productes de més valor afegit, transformant el mix de vendes en les diferents regions en què està present, amb especial enfocament en una nova oferta relacionada amb l'aprofitament de les oportunitats que representa la transformació tecnològica de la societat digital, segons Indra.