MOBILITAT SOSTENIBLE

¿La bicicletes són només per a l'estiu?

Moure's en bici per la ciutat genera beneficis mediambientals, econòmics i per a la salut

Amsterdam, Londres i Berlín són les ciutats amb més ciclistes i Copenhaguen la més ben preparada

bicis

bicis

6
Es llegeix en minuts

La població urbana no deixa de créixer al món. Segons el Banc Mundial, un 54% dels habitants del planeta viu en ciutats i l’ONU estima quel’any 2050 s’arribarà al 66%. A més es calcula que a l’entorn del 2030 quaranta-una ciutats hauran superat els deu milions d’habitants. Els reptes que el segle XXI ofereix a aquestes urbs són diversos i un dels més urgents és trobar l’equilibri entrecreixement econòmic i benestar dels ciutadans.

Per aconseguir-ho s’han plantejat diferents actuacions que limitin l’ús del trànsit rodat als centres urbans i donar més protagonisme als ciutadans en detriment dels vehicles de combustió. Les entitats municipals intenten així pal·liar els efectes negatius de l’ús del cotxe amb mesures com limitar els barris als residents, augmentar les voreres i les àrees per als vianants, pujar les taxes als vehicles més contaminants, millorar el transport públic i potenciar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible amb la construcció de carrils específics per a ciclistes i xarxes de bicicletes públiques.

¿Per què t’hauries de moure en bici?

Aconseguir una mobilitat sostenible a les ciutats gràcies a la bicicleta és només un dels seus avantatges:

És bo per a la teva salut

La pràctica d’exercici de manera continuada millora la salut i redueix el risc de patir malalties cardiovasculars. A més, moure’s amb bicicleta, especialment els dies assolellats, permet que el cos absorbeixi la quantitat de vitamina D que necessita.  Un altre dels grans punts a favor que té l’ús de la bici per a la teva salut és la quantitat d’emissions contaminants que s’evita llançar a l’atmosfera. Un benefici tant per a tu com per a la comunitat.

És bo per a la teva butxaca

També cal ressaltar que desplaçar-se amb bicicleta té avantatges econòmics no només per a tu sinó també per a tota la societat. Un estudi de la Federació Ciclista Europea (ECF, en les seves sigles en anglès) afirma que la pràctica del ciclisme a la Unió Europea, per l’estalvi que suposa, genera uns beneficis de 513.000 milions d’euros, més de 1.000 euros per ciutadà.

Els desplaçaments en bici estalvien temps

Les distàncies a les grans ciutats poden suposar un desavantatge i una font d’estrès per als ciutadans, que perden massa temps anant d’un lloc a l’altre, atrapats en embussos. En distàncies més petites de deu quilòmetres la bicicleta sobresurt com el mitjà de transport més eficient en relació amb el temps que tardes a recórrer-los.

Cinc consells perquè el teu viatge en bici sigui segur

Per a un ús correcte de la bicicleta, la Direcció General de Trànsit (DGT) va llançar una guia que els ciclistes haurien de conèixer fins al mínim detall per a circular sense posar en perill la seva seguretat ni la de la resta de ciutadans.

1. Respecta els senyals de circulació

Recorda que quan puges a la bicicleta estàs en un vehicle i per això hauràs de fer cas dels senyals de circulació i respectar-los com si portessis un cotxe o una moto. Per ciutat els ciclistes han d’anar pelscarrils reservats i procurar respectar els vianants i les distàncies de seguretat, igual que no superar la velocitat permesa.

2. Res d’alcohol o drogues

Està terminantment prohibit utilitzar la bicicleta després d’haver consumit alcohol o cap altre tipus de substàncies prohibides. Els reflexos es redueixen i podries causar un accident.

3. Que et vegin sempre és una bona idea

En qüestions de visibilitat, la DGT adverteix que la bicicleta ha de portar llums blancs a la part davantera i vermells a la posterior i també reflectors i el catadiòptric vermell. Trànsit també recomana que s’utilitzin peces reflectores. 

4. Molt millor amb casc i sense mòbil

La utilització del casc homologat és obligatori per a menors de 16 anys i recomanable per a la resta dels ciclistes. A més la DGT també prohibeix utilitzar el telèfon mòbil o reproductors de música.

5. Cuida la teva bici

Una altra de les recomanacions de la DGT és que a l’hora d’aparcar la bicicleta ho facis en llocs específics i intentant-ho posar difícil als lladres. A més has de tenir la bicicleta en les condicions correctes per al seu ús.

Ciutats on disfrutar amb la teva bicicleta

Les ciutats europees solen omplir les llistes de les més ben adaptades a l’ús de la bicicleta. Segons el Baròmetre de la Bicicleta, que elabora la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, les capitals europees on hi ha un ús més gran d’aquest mitjà de transport són:

1. Amsterdam

La capital dels Països Baixos és famosa pels seus canals i la seva vida nocturna a més de pels passejos amb bicicleta que fan els turistes quan la visiten. Un 36% dels seus habitants disfruta d’aquesta ciutat, perfectament adaptada als ciclistes. Els ciclistes d’Amsterdam solen ser respectuosos amb les normes i conviuen sense gaires inconvenients amb el trànsit rodat.

2. Londres

Si hi ha una ciutat que potencia totes les tendències, aquesta és la capital del Regne Unit. Londres ha sigut pioner en limitar l’accés dels vehicles al centre i la seva extensa xarxa de metro, autobusos i tramvies és utilitzada diàriament per milions de viatgers. A més ha abraçat la implantació de la bicicleta com a transport urbà amb la creació de carrils bici i un servei públic de lloguer de bicicletes, que és una de les formes més còmodes i barates per conèixer aquesta gran ciutat. Banco Santander és el mecenes d’aquesta iniciativa que compta amb més de 6.000 bicicletes repartides per tota la ciutat i que es poden utilitzar les 24 hores del dia.

3. Berlín

Si Brussel·les ha canviat radicalment, Berlín està a anys llum de la ciutat que va ser fa gairebé 30 anys. La caiguda del mur i la unificació van permetre implementar a la capital alemanya grans canvis urbanístics en els quals va sortir beneficiada la bicicleta. Al ser una ciutat plana, sense grans desnivells, és perfecta per recórrer-la amb bicicleta i tot i que els berlinesos estan acostumats a moure’s sobre dues rodes durant tot l’any, és quan pugen les temperatures  quan de veritat es disfruta.

4. Budapest

L’orografia de la capital hongaresa és un avantatge per a circular amb bicicleta. Creuar el Danubi per algun dels seus magnífics ponts o recórrer el centre històric de la ciutat són alguns dels atractius que té Budapest per als ciclistes, un 22% de la població, o els turistes.

5. Brussel·les

La capital de la Unió Europea ha viscut un canvi radical al rebre multitud de ciutadans de tot Europa per treballar a les seus de les multinacionals i les institucions comunitàries. Per lluitar contra la congestió del trànsit i la contaminació s’està potenciant l’ús de la bici. Els diferents ajuntaments que la componen han creat un web amb consells, rutes i punts de lloguer per disfrutar d’aquesta interessant ciutat amb bicicleta.

6. Copenhaguen

El gran exemple a seguir en matèria de mobilitat sostenible i de compatibilitat entre trànsit rodat i bicicletes és la capital de Dinamarca. Està considerada la millor ciutat del món per moure’s amb bicicleta per la consultora Copenhaguenize per diferents motius: és plana, és petita i es pot creuar fàcilment en bici. De fet, és el principal mitjà de transport per al 62% dels danesos.

7. Estocolm

Suècia potser no té un clima idoni per moure’s amb bicicleta, però la seva capital és perfecta per fer-ho pel nivell deconsciènciadels seus ciutadans amb la necessitat d’un transport sostenible. La ciutat es pot viure sobre dues rodes gràcies a iniciatives com aquestes rutes que permeten recórrer tant el centre urbà com la perifèria.

8. Hèlsinki

Una altra de les ciutats nòrdiques que mereix una menció és la capital finlandesa. Com Estocolm o Copenhaguen, Hèlsinki és una de les capitals més ben adaptades a l’ús de la bicicleta i en l’època estival els seus ciutadans es llancen a recórrer-la en bici. Un dels punts de més interès per als ciclistes de la capital de Finlàndia és el parc Keskuspuisto, un gegantí pulmó verd de deu quilòmetres d’extensió.

Sevilla, Barcelona, Madrid i Bilbao

Pel clima que tenim a Espanya hi ha una sèrie de ciutats que pots recórrer sense baixar de la bicicleta. A més en els últims anys s’està potenciant des dels ajuntaments l’ús d’aquest mitjà de transport per alleujar la congestió del trànsit i reduir la contaminació dels centres urbans. La creació decentenars de quilòmetres de carrils bici, el tancament al trànsit rodat d’importants zones comercials i residencials i els serveis de lloguer de bicicletes estan situant algunes de les ciutats espanyoles entre les millors per circular amb bicicleta.

Més informació

Consulta l’especial 'Parlem de futur'

Notícies relacionades

Consulta l’especial 'Parlem de futur'

veure’n més

Temes:

Bicicletes