MEDI AMBIENT

Innovar en el reciclatge també és possible

La tecnologia i els últims avenços inspiren noves formes per reciclar tota mena de materials, des dels tradicionals plàstics i vidre fins a aparells electrònics i fibres de cafè. La revolució del reciclatge també canvia els camions de recollida

reciclaje

reciclaje

8
Es llegeix en minuts

Des de fa anys es repeteix el mateix: separa els residus; el plàstic va al groc; els tetrabrics no són cartró; el vidre, al verd; no deixeu els taps de les ampolles posats. Recicla, recicla, recicla. Una cantarella que cala cada vegada més. Tot i que de vegades pot resultar cansat, el reciclatge és imprescindible.

L’explotació irresponsable ofega el planeta i tots hi hem d’aportar el nostre gra de sorra. Reciclar és una bona forma de començar, ja que implica grans beneficis en estalvi de matèries primeres, energia, aigua i reducció d’emissions de gasos. La Unió Europea vol que el 2025 tots els seus membres reciclin el 50% de les restes i, el 2035, el 65%.  Actualment països com Espanya i Portugal queden sota la mitjana europea, que està en el 45%.

Com en tots els camps, la innovació ha trucat a la porta del reciclatge i la tecnologia dona llum verda a noves idees perquè reciclar sigui més eficient. Nous plans per facilitar el reciclatge a les ciutats, tornar a utilitzar materials que abans es tiraven, desenvolupar nous sistemes de recollida d’escombraries i impactar de forma positiva des de casa. Aquestes són les últimes idees en innovació i reciclatge.

 

Tornar l’ampolla, recuperar els diners i ajudar el medi ambient

Si una idea funciona, el millor és imitar-la. A Alemanya, el 95% dels envasos reutilitzables es reciclen i als països escandinaus, entre el 80 i 90% . El miracle ésPfand, una mesura que es duu a terme als supermercats i comerços en què venen begudes i consisteix a aplicar un suplement d’entre vuit i vint-i-cinc cèntims per envàs adquirit, que es torna a l’usuari quan el porta al punt de reciclatge de la botiga que el ven.

Ara, Espanya vol instal·lar aquest sistema de devolució d’envasos i ja se n’han posat en marxa idees a la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Balears i Navarra.

 

La resurrecció del plàstic 

ElDo It Yourself (fes-ho tu mateix) ha aconseguit molts seguidors els últims anys. No hi ha res millor que sumar-ho al reciclatge, sobretot, tractant-se de tornar a utilitzar el plàstic, un material pràcticament immortal que destrossa els oceans. Cada any s’acumulen al mar dos milions de tones de restes.

El dissenyador holandès Dave Hakkens va llançar fa tres anys Precious Plastic, una plataforma amb què qualsevol pot crear una petita planta de reciclatge de plàstic a casa seva. Ofereix de forma gratuïta manuals, plans i vídeos on s’explica minuciosament com muntar (amb materials i eines bàsiques, econòmiques i simples de trobar a tot el món) màquines per reciclar.

Com a resultat es poden crear picaportes, contenidors, llums i qualsevol cosa que la imaginació suggereixi per donar al plàstic una segona vida.

Mobles ecològics al saló 

Una altra iniciativa que vol reconvertir les deixalles en coses útils ve de Colòmbia. Aquest país és líder en la producció de cafè i deixa a l’any 500.000 tones de closques de cafè, segons l’emprenedor Juan Nicolás Suárez. La seva empresa Diseclar crea un nou material amb plàstic reciclat i fibra vegetal del cafè, que és ideal per a la fabricació d’acabats arquitectònics o mobles i que respecta el medi ambient.

 

Robots que reutilitzen el teu mòbil

No només es reciclen envasos, papers d’oficina o deixalles orgàniques. Si hi ha una cosa que abunda al planeta i que no deixa de créixer en els últims temps són les restes electròniques. ¿Què es fa amb un mòbil espatllat? ¿I amb aquella tauleta que ja no funciona?

L’Institut Skolkovo de Ciència i Tecnologia de Moscou (Rússia) il’Institut Tecnològic de Massachusetts (EUA) col·laboren per a la construcció de robots que desmuntin dispositius electrònics per reciclar-los.

El projecte s’anomena Recybot i el seu objectiu és crear un sistema robòtic intel·ligent d’alta velocitat que separi els components electrònics en parts reciclables que després es puguin tornar a utilitzar. Per fer-ho, se serveixen de la visió artificial i de xarxes neuronals.

¿On es pot portar un dispositiu electrònic que ja no serveix? Al mateix establiment on va ser adquirit o a la botiga a la que se n’adquireixi un de nou. A part d’això, hi ha una extensa xarxa de punts de recollida d’aparells electrònics a Espanya. Ja no hi ha excusa. Amb aquesta petita acció es pot recuperar fins al 90% del material d’un vell mòbil i contribuir a l’economia circular.

Anar a la moda de la sostenibilitat 

A l’any es fabriquen 100.000 milions de peces, segons Greenpeace. El 45% de les quals no s’utilitzen. Com a consumidors hauríem de cuidar la nostra roba i procurar utilitzar-la tant temps com sigui possible, ja que reduir-ne la fabricació evitaria emissions de diòxid de carboni, deixalles i malgastar aigua. Només les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle de la producció tèxtil representen 1,2 bilions de tones a l’any.

Es pot anar a la moda de forma sostenible i apostar, per exemple,  per Ecoalf: els seus teixits estan fabricats amb materials reciclats, i utilitzen la tecnologia i l’R+D per crear productes sostenibles de màxima qualitat.

Una altra opció és Pure Waste, ubicada al sud de l’Índia i on reciclen restes tèxtils, fabriquen noves peces i es proveeixen d’energia renovable. Grans dissenyadors, com Moisés Nieto i María Clè Fiel, també han enfilat el reciclatge a la passarel·la. Vestir amb estil, però amb el cap ben alt.

S’ha de recordar que només reciclant tres ampolles s’estalvia prou energia per carregar la bateria d’un mòbil intel·ligent durant un any.

Envasos d’utilitzar i reciclar 

A Espanya hi ha més del doble de contenidors de vidre que bars (218.000 davant 101.397, segons xifresd’Ecovidrio i de la Federació d’Espanya d’Hostaleria i Restauració). Per prendre decisions sobre la ubicació d’aquests contenidors, a Ecovidrio fan servir ‘big data’, tenint en compte factors com la situació dels establiments d’hostaleria, que necessiten utilitzar-los assíduament.

El reciclatge comença a casa, amb la separació de restes. “La gent associa el reciclatge de vidre a l’iglú verd, per tant, en vam fer una versió petita (el Miniglú) perquè el puguin tenir a casa seva i es motivin”, explica la subdirectora tècnica d’operacions d’Ecovidrio, Laura García.

A la planta de tractament de vidre, a més, hi és present la tecnologia, com indica la subdirectora: “Utilitzem uns separadors òptics que, mitjançant un procés d’infrarojos, distingeixen el material reutilitzable d’altres impureses”.

El vidre que cau als contenidors es recicla al 100% (d’una ampolla en surt una altra exactament igual) i en aquest procés s’estalvia energia, s’emet menys diòxid de carboni i s’optimitzen recursos naturals. “Només reciclant tres ampolles s’estalvia prou energia per carregar la bateria d’un mòbil durant un any”, detalla García. Cada vegada que connectis el carregador, recorda la rellevància de separar el vidre.

Recicla els medicaments i cura el planeta 

Els usuaris acumulen capses i capses de medicaments en un calaix: alguns que han deixat de prendre, d’altres que han caducat pel camí. En lloc de tirar-los en un contenidor normal o, pitjor, al desguàs, on poden danyar l’ecosistema i contaminar, el millor és portar-los a un contenidor SIGRE. D’allà s’aprofiten per fer materials nous i combustible.

Als Estats Units la situació és més delicada, ja que no hi ha sanitat pública i molts ciutadans no poden pagar les seves medicines. La Universitat de Stanford (EUA ) va crear una plataforma perquè centres de salut, farmàcies, residències i instituts poguessin portar els medicaments no utilitzats amb l’objectiu que es tornessin a utilitzar i s’entreguessin a les cures d’atenció bàsica.

 

Wall-B, el robot escombriaire 

Com a Wall-E, l’entranyable robot que neteja les escombraries deixades pels humans en un futur planeta Terra, Wall-B és un robot escombriaire. La companyia Sadako Technologies va crear aquest braç robòtic, controlat per un sistema de visió automàtica i intel·ligència artificial, per a la recollida selectiva de restes PET en plantes de tractament. Un PC processa les imatges de les deixalles i distingeix els envasos d’aquests plàstics; Wall-B els atrapa per separar-los de la resta. Aquesta classe de robots abarateix el procés i augmenta el volum de restes reciclades.

 

Innovació fins i tot al camió 

La desforestació despulla el nostre planeta. A l’any s’utilitzen 115.000 milions de fulls de paper en oficines i el 90% de la polpa d’aquesta cel·lulosa procedeix d’arbres. Des del 1990 s’han perdut uns 129 milions d’hectàrees de boscos (una superfície pràcticament equivalent a la de Sud-àfrica), segons l’estudi ‘Avaluació dels recursos forestals mundials 2015’ de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les inicials en anglès).

El director general de l’Associació Espanyola de Recicladors Recuperadors de Paper i Cartón (REPACAR), Manuel Domínguez, explica que la fibra de cel·lulosa recuperada escurça la seva vida cada vegada que es torna a fer servir, que pot aguantar fins a vuit cicles i que necessita que s’hi afegeixi una mica de fibra verge cada cop.

Al llarg dels últims temps s’ha millorat en logística, neteja i tractament del material, però s’ha de continuar avançant, com apunta Domínguez: “Sobretot, intentem crear en logística, per optimitzar els costos de transport i reduir al mínim l’impacte en el medi ambient d’aquests vehicles. Fem servir uns sistemes informàtics basats en ‘big data’ que optimitzen les rutes de recollides i uns sensors als contenidors que et notifiquen exactament en quin instant estan plens”. Al voltant del planeta hi ha projectes molt semblants, per exemple, a Bergen (Noruega) i a Espanya, de la mà d’Ecovidrio. S’ha acabat allò d’haver de deixar la caixa a la vorera perquè no cap al contenidor.

Recordeu: s’han de separar els residus; el cartró, al blau; els pots de vidre es tiren sense tapa; les piles, al punt net pertinent. Recicla, recicla, recicla. El planeta t’ho agrairà.

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

vegeu-ne més

Temes:

Reciclatge