PLATAFORMA EUROPEA

Parets s'adhereix a la campanya 'Amiant Zero a Europa'

La ciutat s'ha sumat, a proposta d'Ara Parets ERC, a la iniciativa dedicada a retirar de l'espai públic aquest material, prohibit el 2001 pels seus efectes cancerígens

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’última Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets va aprovar per unanimitat l’adhesió del consistori a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’, amb la qual cosa va assumir així el compromís d’instaurar un pla d’acció dedicat a retirar progressivament l’amiant de la ciutat.

Aquest material, prohibit a Espanya el 2001 per ordre de la UE pels seus efectes cancerígens, ha sigut retirat progressivament dels espais públics arran de l’aparició de diversos casos de mort i malaltia provocats pel fibrociment, que encara segueix present en algunes construccions.

Per això, Ara Parets ERC va presentar una moció al Ple del mes de juliol passat perquè el consistori es comprometés a retirar-lo de l’espai públic definitivament. Amb l’assumpció d’aquesta proposta, l’Ajuntament es compromet a dedicar una partida econòmica dels pressupostos del 2019 a investigar i eliminar aquest material de la ciutat.

El procés s’iniciarà amb un mapatge, dedicat a identificar els punts de Parets en els quals hi ha presència de fibrociment. Posteriorment, s’elaborarà un cens d’instal·lacions amb amiant i s’establirà un pla d’acció progressiu per retirar-lo de tots aquells edificis i terrenys públics municipals en els quals s’hagi detectat.

Així mateix, la moció insta l’Ajuntament a promoure una campanya d’informació i sensibilització ciutadana sobre els riscos de l’amiant i a demanar suport al Consell Comarcal, a la Diputació de Barcelona, a la Generalitat i al Govern central per poder desenvolupar el mapatge.

ERC ha volgut, a més, remarcar la necessitat de donar resposta a les demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Parets que hagin patit una exposició activa i/o regular a aquest material.

Eliminar l’amiant d’Europa

Aquest és un dels compromisos que adquireixen les ciutats en el marc de la campanya‘Amiant Zero a Europa’,impulsada per la Federació de Víctimes de l’Amiant i Ecologistes en Acció, una decisió que ja han pres altres municipis de l’entorn metropolità com l’Hospitalet, que ho va fer el mes de juliol passat a proposta també del grup municipal d’ERC.

Notícies relacionades

La iniciativa té per objectiu reclamar la posada en marxa de les mesures suggerides al Parlament Europeu en la seva resolució del 4 de març de 2013, i en especial, la petició en què s’insta totes les institucions i agents socials a compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant, així com a adoptar mesurades de suport a les víctimes.

Més notícies de Parets a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA