Hollywood

Will Smith es va negar a abandonar la gala dels Oscars després de la bufetada a Rock

  • L’Acadèmia assegura que «se li va demanar que marxés» i anuncia una votació el dia 18 sobre mesures disciplinàries

2
Es llegeix en minuts

Entre la tempesta de comentaris, anàlisis i crítiques sobre el que va passar diumenge en els Oscars, quan Will Smith va clavar una bufetada a Chris Rock, n’hi ha que es pregunten per què no se’l va expulsar del Teatre Dolby immediatament. Aquest dimecres, l’Acadèmia ha donat la seva versió. En un comunicat, la institució ha assegurat que «es va demanar al senyor Smith que abandonés la cerimònia, i s’hi va negar», tot i que també ha fet un discret ‘mea culpa’ a l’admetre que haurien pogut «manejar la situació de manera diferent».

És la primera vegada que l’Acadèmia informa públicament d’haver demanat a Smith que abandonés la gala, en què no gaire després de l’incident va rebre l’Oscar a millor actor pel seu treball a ‘El método Williams’. L’intèrpret va rebre el guardó amb un discurs, entre llàgrimes, en què va dir coses com que «l’amor et fa cometre bogeries» i en què no es va disculpar amb Rock. Va ser ovacionat.

 La disculpa va arribar l’endemà, després d’entregar-se diumenge en el ball i la celebració a la festa de ‘Vanity Fair’ un missatge a les xarxes socials. Va arribar també una vegada que l’Acadèmia, que diumenge va reaccionar amb un tebi rebuig genèric de la violència, va condemnar expressament les seves accions i va anunciar que posava en marxa el procés de revisió sobre el que havia passat.

Decisió el dia 18 

La informació de l’Acadèmia ha arribat en un comunicat emès després d’una reunió de dues hores i mitja que ha mantingut aquest dimecres la junta de governadors en el qual s’ha informat que aquest òrgan, format per 64 membres, ha iniciat ja el procés disciplinari contra Smith. Les possibles mesures, que com recorda l’Acadèmia poden incloure «suspensió, expulsió o altres sancions», es decidiran en una reunió d’aquesta junta el dia 18. Gairebé ningú veu probable que es retiri l’Oscar a Smith.

 L’actor tindrà oportunitat d’exposar el seu cas, a través d’un escrit, abans que se celebri aquesta votació.

 «Traumàtic»

El que es parla a la institució, en qualsevol cas, no li és favorable. El comunicat d’aquest dimecres defineix les accions de Smith en els Oscars com «un esdeveniment profundament xocant i traumàtic per veure en persona i per televisió».  Membres de la junta de governadors que han parlat protegits per l’anonimat amb la premsa nord-americana han explicat que ha sigut una reunió «emocional», en la qual la sensació dominant era que s’hi ha de fer alguna cosa per «no normalitzar la violència».

L’Acadèmia també ha aprofitat la comunicació per demanar directament disculpes a Rock i agrair-li «la seva resiliència en aquell moment». També s’estén una disculpa als nominats, convidats i espectadors «pel que va passar en el que hauria d’haver sigut un acte de celebració».

Notícies relacionades

 Ja dilluns a la nit, David Rubin, president de l’Acadèmia, i Dawn Hudson, la consellera delegada, havia enviat una carta als membres, a la qual ha tingut accés ‘Variety’. En la missiva deien que estaven «molestos i indignats» pel «comportament inacceptable i nociu» de Smith, i demanaven paciència i respecte per al procés que ara emprèn la junta de governadors.