La tribuna

Més despesa pública i teranyina burocràtica

Eliminar redundàncies, simplificar procediments i fomentar una cultura d’innovació són punts clau per al bon funcionament de l’Administració pública

3
Es llegeix en minuts
Més despesa pública i teranyina burocràtica

El Periódico

Ara que s’estan preparant els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2024 convé recordar que la despesa pública continua disparada i, no obstant, no millora la seva eficiència. El deute públic està al voltant del 112% del PIB i el Govern preveu tancar el 2023 amb un dèficit del 3,9%, cosa que farà que continuï pujant el deute. I Brussel·les ja ha amenaçat Espanya d’obrir un procediment per l’excessiu dèficit. Per això, per al 2024 Hisenda preveu rebaixar el dèficit en gairebé un punt: fins al 3% del PIB.

La necessitat d’augmentar la despesa pública no ens ha de fer oblidar l’imperatiu de guanyar eficiència en la gestió d’aquests recursos. La discussió sobre com es gasten els diners és tan fonamental com la mateixa assignació pressupostària. Urgeix promoure un enfocament que garanteixi la prestació de serveis de qualitat i que maximitzi l’eficiència. L’anàlisi del funcionament de l’Administració pública a Espanya, segons el rànquing de competitivitat 2023 de l’escola de negocis suïssa IMD, revela xifres preocupants. Ocupem la posició 51 en eficiència governamental i anem empitjorant des de fa anys. Aquesta posició és pitjor que la que li correspondria en funció del PIB per càpita, que és al voltant de la posició 30. Rànquings com els del Banc Mundial avisen des de fa molts anys de com de complicat que és a Espanya fer tràmits com crear una empresa o obtenir una llicència d’obres. Aquest fosc panorama s’intensifica al considerar l’explosió normativa. La producció de normes, reflectida al Butlletí Oficial de l’Estat i en butlletins autonòmics, va augmentar un 22% el 2022, i va superar els 1,32 milions de pàgines. Aquest diagnòstic conclou que, mentre en altres països el sector públic és un aliat per millorar el benestar i la competitivitat, a Espanya, lamentablement, s’ha convertit més en una debilitat, una barrera que ho posa molt difícil a la ciutadania i les empreses.

Davant aquest escenari, és crucial no només identificar els problemes, sinó proposar solucions concretes. Aprendre de les millors pràctiques internacionals hauria de ser una prioritat ineludible. Examinar sistemes exitosos en altres països proporciona idees valuoses per millorar l’eficiència i l’efectivitat de l’Administració pública.

La transformació profunda de la burocràcia és inajornable. Eliminar redundàncies, simplificar procediments administratius i fomentar una cultura d’innovació són passos clau. La modernització tecnològica ha de ser una prioritat, aprofitant la intel·ligència artificial, l’automatització i les plataformes digitals per agilitzar processos. En l’àmbit legislatiu, es requereix un enfocament estratègic. La creació de lleis clares i concises, enfocades a l’eficiència i la qualitat de servei, és essencial. A més, s’ha de garantir una aplicació rigorosa de les lleis existents per evitar l’acumulació de normatives duplicades i encavalcades que generen confusió.

Notícies relacionades

Capacitar els servidors públics, fomentar una cultura de millora contínua i introduir incentius per promoure la bona actuació són passos crucials. La inversió en formació assegurarà que el personal estigui equipat per adaptar-se als canvis i abraçar noves formes de treball més eficients. La injuriada col·laboració publicoprivada pot ser una eina valuosa. L’externalització de certs serveis pot portar a una gestió més eficient i centrada en resultats de cost i qualitat, i alliberar recursos públics per a àrees més crítiques. A més, la transparència en la presa de decisions i l’accés a la informació són fonamentals. Plataformes en línia que permetin als ciutadans seguir els seus expedients i proporcionar retroalimentació poden millorar la responsabilitat i l’eficiència.

Si bé pot ser necessari augmentar la despesa i enfortir el sector públic, la prioritat que no podem continuar ajornant rau a gastar de manera més eficient i desenredar la teranyina burocràtica. Però tot això no serà possible si polítics i gestors públics no posen l’eficiència com una prioritat de la seva gestió. I, mentrestant, passen els anys i continuem empitjorant.