Professió de futur Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Necessito un lector de sensibilitat

A mi, per exemple, de vegades em passa que acabo un article sense haver ofès ningú, i no me n’adono fins veure’l publicat l’endemà, quan ja no puc posar-hi remei

2
Es llegeix en minuts
Necessito un lector de sensibilitat

A França estan que treuen foc pels queixals perquè un finalista del Goncourt va contractar un «lector de sensibilitat», que és algú que revisa el llibre i vetlla perquè no ofengui cap comunitat. Tal com estan els temps, això serà una professió de futur, s’ha acabat allò d’aconsellar als fills que estudiïn Dret o Medicina: nen, fes-te lector de sensibilitat, que mai et faltarà feina.

Els francesos són tan seus que no han arribat a veure que un lector de sensibilitat pot ser molt útil. Només cal saber trobar-li la seva funció. A mi, per exemple, a vegades em passa que acabo un article sense haver ofès ningú, i no me n’adono fins que el veig publicat l’endemà, quan ja no puc arreglar-ho. Amb un lector de sensibilitat, això no m’ocorreria. Li passaria l’article només acabar d’escriure’l, ell el llegiria atentament i em donaria el seu veredicte professional.

-No crec que ningú se senti ofès.

Notícies relacionades

I aleshores jo sabria que haig de refer l’escrit, introduint-hi referències a alguna raça o a les dones o als ciclistes o als animalistes o als llacistes o a les feministes o als grassos o als calbs o als nens o als vells o als ucraïnesos o als russos o a la vacuna de la covid o als transsexuals o a una religió o a qualsevol equip de futbol. O almenys alguna paraulota, collons. Cada escriptor o periodista hauria de tenir el seu lector de sensibilitat de capçalera, per assegurar-se que ofèn algun grup, ètnia, poble o agrupació. També és vàlid ficar-se amb algú individualment, que hi ha lectors que es prenen l’afront a un personatge públic com si els haguessis esmentat la mare. El que justifica la llibertat d’expressió és la possibilitat d’ofendre, ultratjar i faltar al respecte, per elogiar algú no ens cal. Per això es fa necessari el lector de sensibilitat, per assegurar la vexació.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’editorial que em publica els llibres sol retornar-me les proves, ja revisades, amb anotacions al marge. Es veu que ja té lectors de sensibilitat, i jo sense saber-ho, perquè bon nombre d’aquestes anotacions suggereixen (en va) que introdueixi algun canvi, ja que, segons em recalquen i subratllen, «Aquest paràgraf podria ofendre (posi el lector aquí el grup que prefereixi)». Acotacions que em tranquil·litzen i a les quals responc sempre amb les mateixes tres paraules: «ja ho sé».