Nous models laborals Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La intel·ligència artificial pot ajudar a reduir l’atur

Les noves tecnologies destruiran llocs de treball, però se’n crearan molts més. Caldrà adaptar-nos i aprofitar les noves oportunitats.

3
Es llegeix en minuts
La intel·ligència artificial pot ajudar a reduir l’atur

Rober Solsona

L’any 1779, un aprenent de teixidor anomenat Ned Luddlam va trencar a cops de martell el teler del seu mestre a Anglaterra. Eren els anys de la Primera Revolució Industrial i ja començaven a aparèixer les màquines de vapor que permetien mecanitzar les fàbriques. Aquest fet va ser l’inici d’una lluita obrera que destruïa màquines, ja que hi havia la convicció que la mecanització generaria atur i misèria. Avui, dos-cents cinquanta anys més tard, segons l’Eurobaròmetre, el 72% dels europeus creu que els robots i la intel·ligència artificial crearan molt atur. Està clar que les noves tecnologies permeten fer amb màquines el que abans feien persones. A l’agricultura, per exemple, en 1800 el 60% de la població activa treballava al camp. Actualment, l’ocupació agrària ha baixat al 3% del total, però gràcies a la mecanització s’ha multiplicat la producció. El mateix ha passat a la indústria. General Motors, per exemple, en 1955 feia 2 milions de cotxes l’any amb 600.000 treballadors. Avui dia, l’empresa produeix 11,3 milions de cotxes l’any amb 155.000 treballadors. Per tant, amb un terç dels treballadors ha multiplicat per cinc el nombre de cotxes produïts. Sens dubte, la industrialització ha permès augmentar exponencialment la productivitat. Amb menys persones es produeix molt més i, per tant, moltes persones perden la feina.

El que ja no és cert és que les revolucions industrials portin a un augment de l’atur. Ara ja anem per la Quarta Revolució Industrial i la realitat és que l’atur s’ha reduït. Per exemple, als Estats Units, en 1900 l’atur era del 5,3%, i ara, després de totes les innovacions disruptives que han provocat diverses revolucions industrials, l’atur és del 3,8%. Si agafem una professió concreta, la dels comptables i els auditors, ja fa anys que es diu que la majoria dels llocs de treball en aquest àmbit desapareixeran perquè seran substituïts per robots i per la intel·ligència artificial. Als Estats Units, per exemple, el nombre de persones treballant en aquests àmbits ha passat d’1,17 milions en 2013 a 1,4 milions de persones avui dia. És a dir, l’ocupació en aquest àmbit ha crescut més d’un 20% en deu anys.

Notícies relacionades

I, per sort, les persones són encara avui insubstituïbles en moltes funcions. En algunes universitats s’han fet proves que indiquen que en determinats tipus d’exàmens, la intel·ligència artificial treu millors notes que els estudiants. I altres experiments també han mostrat que la intel·ligència artificial pot generar millors idees i amb més rapidesa que les persones. Per tant, la intel·ligència artificial supera les persones en determinats àmbits. Però la bona notícia ens la donen els resultats d’altres experiments, com els que ha fet recentment el Mack Institute for Innovation Management de la Universitat de Pennsylvania que demostren que una persona treballant conjuntament amb la intel·ligència artificial guanya la intel·ligència artificial sola. Per tant, si les persones treballem amb intel·ligència artificial podem ser molt més productius. Una mostra d’això és que els països que més aposten per les noves tecnologies i per la capacitació dels treballadors són els que tenen nivells d’atur més baixos.

Com a conclusió podem dir que la visió generalitzada que els robots i la intel·ligència artificial destruiran llocs de treball pot ser errònia, com ho era la visió dels que destruïen màquines fa dos-cents cinquanta anys. Hi ha molts motius per a pensar que el teixit empresarial crearà molts més llocs de treball. El repte és aconseguir que el sistema educatiu i les persones s’adaptin a les noves necessitats i així aconseguim seguir reduint l’atur i millorar el benestar dels treballadors. En definitiva, les noves tecnologies destruiran llocs de treball, però se’n crearan molts més. Caldrà adaptar-nos i aprofitar les noves oportunitats. I al mateix temps els governs, les organitzacions socials, les empreses i les persones hem de posar els recursos i els mitjans perquè ningú quedi enrere. Cal comprendre, ajudar i acompanyar totes aquelles persones que hauran de transitar cap a noves ocupacions.