Meteorologia

Avís taronja: lluita contra vent i marea

El clima extrem que s’ha instal·lat entre nosaltres ens deixarà com a llegat una generació més conscient de la nostra petitesa, més humil i conscient que hi ha avenços que comporten un retrocés

2
Es llegeix en minuts
Avís taronja: lluita contra vent i marea

Jordi Cotrina

Hi va haver un temps que només van quedar 1.300 individus, eren els nostres ancestres, sobre la terra. A tot el planeta. Els científics han determinat aquests dies aquell moment crucial per a la nostra existència, que va ser causat per la glaciació, i que va posar en un compromís la reproducció de l’espècie i que avui siguem aquí, encara, contra vent i marea. 

Aquest «contra vent i marea» és una expressió popular a què recorrem quan al·ludim a una situació difícil que hem d’afrontar amb energia i determinació. Però torna a la textualitat per l’influx constant del clima en les nostres vides. Deixem enrere la pitjor onada de calor que recorden els registres històrics, i la vida en l’excepcionalitat, amb pics de temperatura mai vistos, sequera extrema, però també huracans temibles,tempestes elèctriques de rècord que han il·luminat les nits més fosques i totes les seves conseqüències, incendis i sequera, o malalties, han sacsejat la nostra societat de l’adaptació.

Notícies relacionades

Per al fred creem sistemes de calefacció, per a la calor, potents aires condicionats. Viatgem amb ventiladors portàtils al coll, com bufandes tèrmiques, i endinsar-se en una àrea de climatització d’uns grans magatzems és el més semblant a travessar les portes d’una Exposició Universal, com aquelles d’abans que prometien avenços inimaginables. Però, alhora, així estem: atrapats davant la pantalla de la televisió quan ens expliquen la previsió meteorològica, actualitzant amb el mòbil les projeccions per a diferents hores i dies en diferents llocs. Més que confort el que busquem és certesa i control sobre les nostres vides.

El clima extrem que s’ha instal·lat entre nosaltres per efecte del pas del fenomen el Niño encara durarà, i ens deixarà com a llegat una generació més conscient de la nostra petitesa, més humil i conscient que hi ha avenços que comporten un retrocés, com la contaminació de l’aire que hem provocat amb tanta tecnologia. Cada vicissitud climàtica ens deixa una marca en la memòria, i així fins i tot el nostre ADN acabarà absorbint la importància de cuidar el planeta i el valor de les lluites climàtiques, ara que la crisi econòmica tira per terra la consciència adquirida en alguns països com el Regne Unit, i les polítiques ambientals xoquen amb les butxaques dels contribuents en plena inflació i posen contra les cordes l’alcalde de Londres, compromès a desplegar la taxa als vehicles contaminants. Ni un pas enrere.