Ciència
Els ancestres humans es podrien haver extingit fa 800.000 anys

La població dels nostres ancestres podria haver patit un greu moment de declivi a principis i mitjans del Plistocè, amb un dràstic descens dels individus reproductors, dels quals només van quedar gairebé 1.300, fet que va amenaçar la humanitat tal com la coneixem.
Un estudi que publica avui Science liderat per l’Acadèmia Xinesa de Ciència planteja la teoria que fa entre 800.000 i 900.000 anys, es va produir un «coll d’ampolla» en l’inici del qual es va perdre el 98,7% de la població ancestral.
Les raons suggerides per a aquesta disminució de la població són principalment climàtiques: esdeveniments de glaciació que van provocar canvis en les temperatures, un possible llarg període de sequeres severes i pèrdua d’altres espècies potencialment utilitzades com a font d’aliment, segons un comunicat.
La investigació està basada en un model genòmic denominat FitCoal, amb el qual van poder determinar amb precisió inferències demogràfiques utilitzant seqüències genòmiques humanes de 3.154 individus de 10 poblacions africanes i 40 de no africanes.
El model indica que els efectes del «coll d’ampolla es van trobar directament en les 10 poblacions africanes, però només es va detectar un feble senyal de la seva existència» a la resta, escriuen els autors.
Aquell període, que s’hauria prolongat uns 117.000 anys, coincideix amb l’època que molts investigadors creuen que va viure l’últim ancestre comú de denisovans, neandertals i Homo sapiens.
Un article d’anàlisi que publica Science i elaborat per científics del Museu Britànic que no van participar en l’estudi indica que aquesta teoria del «coll d’ampolla» s’ha de provar amb els fòssils humans i les proves arqueològiques, dels quals en aquell període hi ha una bretxa cronològica en els registres fòssils de l’Àfrica i Euràsia.
Notícies relacionadesEl treball suggereix, a més, que en aquella transició entre el Plistocè primerenc i mitjà només van quedar uns 1.280 individus reproductors que van ser capaços de mantenir la població durant aquell període, però amb una pèrdua de diversitat genètica.
L’equip, format també per investigadors italians i nord-americans, indica que tot i que l’estudi ha aclarit alguns aspectes dels avantpassats de principis a mitjans del Plistocè, encara queden moltes preguntes per respondre.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’
- Negociació PSOE-Junts El Consell de la UE tornarà a debatre sobre l’oficialitat del català el 27 de maig