Calor tòrrida

Quan arriba la nit

Les primeres ciutats del món han començat a crear càrrecs municipals per liderar la lluita contra la calor amb mesures adaptables a les seves circumstàncies i les dels seus veïns

2
Es llegeix en minuts
Quan arriba la nit

Feed

Al creuar un parc un d’aquests matins vaig agafar al vol una conversa de dos homes d’edat avançada, asseguts en un banc, que parlaven de la calor, el tema de l’estiu, i s’interrogaven: «Mentre és de dia podem ser aquí, però ¿què fas de nit?». La calor extrema ens fa anar a tots bojos. Pensem a posar més arbres per tenir més ombra, a baixar les persianes durant el dia per protegir les vivendes, en refugis climàtics que ens donin treva al sol abrasador, però quan arriba la nit, ai la nit.

   S’han multiplicat les nits tòrrides, un efecte tan global com l’escalfament del planeta. Als països del nord d’Europa miren com mai cap a Espanya per buscar idees contra la calor, discuteixen sobre la immediata instal·lació de persianes a les finestres i balcons: les seves vivendes estan dissenyades amb un patró pensat en màximes superfícies de vidre per captar justament la llum i calor del poc i feble sol que tradicionalment els visitava. Estudien els colors de les parets dels pobles andalusos, de les illes gregues, i la pintura blanca s’ha tornat el nou or que els pot ajudar a baixar la temperatura de l’interior de casa. A Austràlia, el Govern regional de Nova Gal·les del Sud va arribar a valorar la prohibició de construir vivendes amb teulades fosques.

Notícies relacionades

Els experts recomanen la instal·lació a les cases de sistemes energètics que aprofitin les altes temperatures de forma sostenible, com les bombes de calor, però tot i que Barcelona és pionera en aquesta tecnologia a Espanya, el desplegament requereix molta inversió i ajudes per arribar a nivells òptims d’estalvi energètic i benestar tèrmic. Santiago de Xile a Xile, Monterrey a Mèxic, Miami als Estats Units, Melbourne a Austràlia, Freetown a Sierra Leona i Atenes a Grècia són les primeres sis ciutats del món que han fet un pas ferm endavant amb el nomenament d’un cap municipal centrat a combatre la calor amb mesures adaptables a les condicions del territori.

Mentrestant, Madrid ha sigut assenyalada com la ciutat amb l’illa de calor més extrema del 2022, en una de comparativa amb d’altres com Bombai, Nova York o el Caire, localitzada al barri de Malasaña. Barcelona no estava en aquest rànquing, però les nits que vivim aquest estiu comencen a desbordar les previsions i a reclamar mesures urbanes profundes i estructurals