Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Fracàs amb polvorí nuclear

La guerra d’Ucraïna ha demostrat que el poder militar de la Rússia de Putin era un bluf. Ha hagut de recórrer a un exèrcit de mercenaris que ha acabat rebel·lant-se contra l’Estat

1
Es llegeix en minuts
Fracàs amb polvorí nuclear

RUSSIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / AFP

Quan es va enfonsar l’URSS, Gorbatxov no va fer altra cosa que aixecar acta que el sistema no funcionava. Com em va anticipar el meu amic Amadeu Cuito, l’URSS, falta de llibertats a part, era «una immensa Renfe». L’URSS sense el PCUS va desaparèixer i Ieltsin no va aconseguir estabilitzar el sistema. Al contrari que la Xina de Deng Xiaoping el postcomunisme rus no va saber «caçar ratolins», satisfer les mínimes necessitats de la població. Tampoc evolucionar cap a res similar a una economia de mercat.

Durant anys es va creure que Vladímir Putin, un cap d’espies de l’anterior règim, sabria controlar la situació. Una espècie de Pinochet, però amb algunes eleccions i més corrupció. Però l’aliment ideològic de Putin ha sigut un nacionalisme exclusivista i forassenyat que l’ha acabat portant, per falta d’informació, a la invasió d’Ucraïna. I s’ha visualitzat que, així com el comunisme de Breznev era ineficient, el poder militar de la Rússia postsoviètica era un bluf. I per no perdre a Ucraïna ha hagut de recórrer a un exèrcit de mercenaris, reclutat moltes vegades amb criminals convictes, muntat per un home com Prigojin. Però un estat no pot tenir dos poders militars enfrontats. I això és el que s’ha vist el cap de setmana amb la rebel·lió de Wagner contra el ministre de Defensa. 

Notícies relacionades

L’Estat ha explotat i, com ha dit Kaspàrov, el gran escaquista, «Putin ja ha perdut l’aura d’invencible i la fi del règim és inevitable». El comunisme rus, al contrari que el xinès, es va enfonsar al no saber evolucionar. La potència militar de Putin també era un farol, com el gran error d’Ucraïna ha demostrat. I ara l’Estat ha sigut sacsejat per la rebel·lió d’una estructura mercenària encoratjada des del poder.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Rússia és un gran fracàs, però té un polvorí nuclear, una gran amenaça per a la humanitat. I els riscos d’aquest polvorí descontrolat són encara més greus que la guerra d’Ucraïna. Els dictadors ultranacionalistes són avui el gran perill, i Putin és el pitjor.