Guerra d’Ucraïna
Borrell: «El monstre que Putin ha creat amb Wagner l’està mossegant ara»
«El monstre que [Vladímir] Putin ha creat amb Wagner l’està mossegant. El monstre està actuant contra el seu creador», advertia l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, a la seva arribada aquest dilluns a la reunió de ministres d’Exteriors de la Unió Europea en al·lusió a la «insurrecció armada» fallida protagonitzada aquest cap de setmana pel grup de mercenaris de Ievgueni Prigojin. Segons la lectura que ha ofert el polític europeu al final de la reunió, la situació és «complexa» i «impredictible», mostra que el poder militar a Rússia s’està «esquerdant», que està afectant el sistema polític, i alerta del risc que suposaria que una potència nuclear entri en una fase d’inestabilitat política.
«És important comprendre que això està esquerdant el poder militar de Rússia i afectant-ne el sistema polític. I, sens dubte, no és bo que una potència nuclear com Rússia pugui entrar en una fase d’inestabilitat política. També és una cosa que s’ha de tenir en compte», ha recordat Borrell des del Consell de Ministres d’Exteriors celebrat a Luxemburg. Una preocupació compartida per la resta de caps de la diplomàcia europeus. «Rússia és una de les grans potències nuclears del planeta i no podem ser indiferents al que passi allà», ha recordat l’austríac Alexander Schallenberg,que ha advertit que «Putin va treure el geni de la llàntia i ara el persegueix». «Seria absolutament perillós per a Europa que el país més gran del món, amb l’arsenal d’armes nuclears més gran, s’enfonsés», ha alertat el luxemburguès Jean Asselborn.
Malgrat aquest temor, els Vint-i-set han insistit que el que va passar és un «assumpte intern rus» i han evitat especular sobre les conseqüències de l’intent fallit de Prigojin. «Comprenc molt bé la preocupació que plantegen aquests esdeveniments, però pensar en el que passarà en el futur és un exercici d’endevinació. No tenim una bola de vidre. Insisteixo que és un assumpte intern rus. Hi ha hagut una insurrecció armada, d’un grup armat amb capacitats militars que s’ha alçat contra el Govern per imposar-li les seves condicions. Nosaltres no tenim res a veure amb això», ha conclòs Borrell, que igual com la resta de ministres d’Exteriors ha optat per la cautela sobre què faran els mercenaris de Wagner que han abandonat les seves posicions al front d’Ucraïna.
«Només han passat unes hores des que es van produir totes aquestes notícies i hem de fer més anàlisis», ha manifestat el suec Tobias Billstrom, que ostenta aquest semestre la presidència semestral de la UE. La lectura és compartida per París i Berlín, que han reconegut que «hi ha moltes zones grises», segons ha valorat la ministra francesa, Catherine Colonna, i que en qualsevol cas «encara no està clar el que està passant [...] perquè es tracta només d’un acte en l’espectacle rus», ha opinat la ministra alemanya, Annalena Baerbock.
Putin, debilitat
Notícies relacionadesEl diagnòstic, en tot cas, és compartit: el president rus està debilitat. «El que semblava una solidesa monolítica interna russa ha demostrat que té bretxes, i bretxes que són profundes i que potser tenen més profunditat que els fets ja evidencien», ha manifestat l’espanyol José Manuel Albares després d’una reunió que ha servit per acordar l’ampliació de la dotació del Fons Europeu per a la Pau (EPF en les sigles en anglès), l’instrument amb què van finançar la compra d’armes a Ucraïna i altres operacions europees, en 3.500 milions d’euros. El que continua bloquejat, pel veto d’Hongria, és el vistiplau a un nou tram de 500 milions d’euros per finançar la compra d’armes a Ucraïna. «Encara no està resolt i hem de resoldre’l al més aviat possible», ha indicat Borrell.
Segons els diplomàtics europeus, ha de ser l’objectiu a perseguir en els pròxims mesos: continuar ajudant Kíiv a fer front a l’agressió russa i no distreure’s per esdeveniments com els del cap de setmana. «Ara és el moment de continuar recolzant Ucraïna més que mai, i això és el que farem», ha promès el polític espanyol, que com la resta de ministres ha evitat especular sobre possibles conseqüències. «Seguim vigilants i compromesos», ha afegit després d’escoltar l’últim balanç del ministre ucraïnès, Dmitró Kuleba.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs