Cop fallit
¿On és Prigojin? El rastre del líder de Wagner es perd camí del seu exili a Bielorússia
Quan Ievgueni Prigojin, el líder dels mercenaris de Wagner, abandonava Rostov del Don, diumenge passat, va sentir l’apreci dels seus compatriotes. A la ciutat que va prendre junt amb els seus homes, els vianants li demanaven fotos i ‘selfies’ i li dedicaven comentaris amables. Tot i que va fracassar en el seu intent de fer fora el que ell considera «pomes podrides» del Govern rus, a les quals culpa de la mort de 100.000 soldats, el seu desenllaç ha sigut molt millor del que es podia preveure al principi. Ni militars russos ni altres grups es van unir al seu cop i fins i tot li van plantar cara amb helicòpters militars, que van arribar a disparar contra la columna de vehicles de Wagner. Actualment el parador de Prigojin és totalment desconegut, tot i que presumiblement és a Bielorússia o hi està anant.
El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va mediar entre Wagner i el Govern rus per arribar a un pacte que evités un «vessament de sang». En l’esmentat pacte es va incloure l’exili de Prigojin al seu país, on podrà establir-se després d’haver caigut del pedestal que es va guanyar després d’anys de servei al putinisme. Oficialment, l’acord el deslliurava dels càrrecs de què se’l va acusar en un primer moment, com ara rebel·lió i organització d’un motí.
No obstant, alguns mitjans de l’‘establishment’ rus van apuntar aquest dilluns que no s’haurien retirat en la seva totalitat. El càrrec per amotinar-se continuaria vigent, i per tant li poden caure entre 12 i 20 anys de presó. Segons els mateixos mitjans, no és possible retirar aquests càrrecs quan ha passat tan poc temps. Aquesta informació no ha sigut confirmada ni per la policia ni pel FSB.
Poder econòmic
A més de posseir sota el seu control l’empresa de mercenaris més important de Rússia, que en el seu punt més àlgid va tenir 50.000 homes, la Fundació Anticorrupció –qualificada d’organització extremista per les autoritats russes– de l’opositor Aleksei Navalni va apuntar que Prigojin tenia una abundant fortuna, a més de tenir en el seu historial un iot, múltiples propietats i un avió.
El seu exèrcit privat, que durant anys ha sigut la maça de Rússia al voltant del món, tenia presència en diferents països tant de l’Àfrica com d’Àsia i Llatinoamèrica, a més d’Ucraïna. Allà on Moscou tenia interessos econòmics, el grup mercenari era present per fer allò que les tropes regulars no podien fer, de la mateixa manera que Academi feia el mateix per als Estats Units. Aquesta activitat a l’estranger, amb el permís explícit del Kremlin, li va servir per explotar tota mena de recursos naturals en els esmentats països, que segons Occident hauria estat venent per lucrar-se.
Tot aquest poder econòmic és el que, en el dia d’avui, li queda a anys enrere anomenat ‘cuiner de Putin’, ja que de manera oficiosa és persona non grata a Rússia i perdrà el seu exèrcit personal, que s’integrarà parcialment a l’Exèrcit regular. També perdrà la seva influència política i els seus aliats, com el governador de Txetxènia, Ramzan Kadírov, i Serguei Surovikin, l’anomenat ‘general Armaggedon’.