Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sempre ens quedarà Serrat

El president Aragonès va entregar un dels Premis Nacionals de Cultura del 2022 al cantautor «per les seves cançons en català i en castellà»

1
Es llegeix en minuts
Sempre ens quedarà Serrat

FERRAN SENDRA

«Fa més de 50 anys que escric cançons perquè, a l’escriure-les i cantar-les, trec enfora sentiments i sensacions que em bullen a dins. Escriure cançons és transformar els somnis en petites realitats imprescindibles per entendre el meu temps, el que passa, el que vull. Les cançons de vegades ens collen, ens colpegen, però sense les cançons ni podríem viure». Són paraules de Joan Manuel Serrat al rebre divendres passat del president Pere Aragonès un dels Premis Nacionals de Cultura de 2022 després d’haver-se retirat fa poc dels escenaris.

Diuen que el premi és «per haver-se convertit en una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i en castellà amb la seva música que beu de gèneres diversos com la cançó francesa, el folklore català, la copla andalusa, el tango argentí i el bolero». 

D’acord, però des que el vaig escoltar el 1967 al ‘hall’ de la Facultat de Dret (la de Diagonal) cantar el seu famós ‘Ara que tinc 20 anys’, un crit contra un règim politicocultural que no es desencallava, fins que vaig quedar impressionat per la gran popularitat de les seves versions d’Antonio Machado, Serrat sempre ha sigut un referent cultural i humà d’optimisme i esperança. Sense excentricitats i amb el gran plus de la seva catalanitat, espanyolitat i universalitat.

Serrat ha viscut el gran canvi des d’aquells temps foscos però esperançats del tardofranquisme. Ara conduïm per revolts perillosos. Que la comprensió lectora dels nens catalans de 10 anys sigui inferior a la mitjana de l’OCDE i de l’espanyola, i estigui només per sobre de Melilla, és una cosa incomprensible en un país que durant anys va estar al capdavant de la renovació pedagògica. Alguna cosa falla. ¿Només alguna cosa? 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Igual com després de tants anys de llibertats hàgim assistit a una campanya municipal –i en puguem témer una altra de les generals– en què sembla que les dues Espanyes tornen a ser inconciliables. Com en temps de Machado.

El Premi Nacional a Serrat tonifica. Sempre pots escollir un cedé i escoltar-lo.