Guerra d’Ucraïna Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La gira de Zelenski

Amb el sobri abillament militar que ha popularitzat, s’ha dedicat a fer el que havia fet com a estrella televisiva: comunicar. I ho fa molt bé

3
Es llegeix en minuts
La gira de Zelenski

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha estat de gira per Europa i això per si sol ja és una notícia, per ser tan poc aficionat a sortir del seu post de comandament a Kíiv, ciutat que no va abandonar ni quan semblava que anava a caure a les urpes de Putin durant les primeres setmanes de la invasió, fins al punt que els soldats russos portaven uniformes de gala als seus sarrons per al que pensaven que seria una desfilada de la victòria per la mateixa plaça del Maidan. Però Zelenski, el còmic televisiu, ha resultat ser un president carismàtic que va encapçalar una resistència numantina davant l’invasor i es va negar a abandonar la capital assetjada sota les bombes fins que les fallades d’intel·ligència, d’estratègia i de logística dels invasors els van clavar la seva primera derrota a les mateixes portes de Kíiv.

Durant l’any i escaig que portem de guerra Zelenski tot just ha sortit de la capital, tret de per visitar els fronts de lluita, elevar els ànims i condecorar els seus soldats que resistien contra tot pronòstic davant un enemic teòricament molt superior. I des del seu despatx i amb el sobri abillament militar que ha popularitzat, ha dedicat aquest temps a fer el que havia fet com a estrella televisiva abans de ficar-se en política: comunicar. I ho ha fet molt bé, mantenint videoconferències amb altres líders, amb parlaments i amb organitzacions internacionals per obtenir suport polític i aconseguir armes cada vegada més letals i més sofisticades per defensar el seu país.

Sense parada a Espanya

Aquests dies ha fet una gira que l’ha portat a Itàlia, Alemanya, França i el Regne Unit. El fet que no hagi vingut també a Espanya, la quarta economia de l’Eurozona, ens deixa públicament el país i el seu president fora de la primera divisió europea. Zelenski no viatja com fan molts polítics amb el sol objectiu de fer-se fotos per a consum local, sinó que calcula molt bé els seus viatges i només va allà on el desplaçament li és rendible. Com ha de ser.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A Aquisgrà ha rebut el Premi Carlemany que reconeix valors europeistes, i també s’ha entrevistat a Berlín amb el president Steinmeier i amb el canceller Sholz, que li han anunciat 2.700 milions d’euros més en suport militar que inclou 30 tancs Leopard, drons de llarg abast i una bateria de míssils. És impressionant el gir d’Alemanya, on una coalició dividida només li va voler donar al principi uns centenars de cascos per als seus soldats. Semblava una broma. També allà s’ha vist amb Ursula von del Leyen, que li ha reiterat una vegada més el suport de la Unió Europea a una futura accessió d’Ucraïna. No hi ha dubte que aquesta visita li ha valgut la pena.

Abans de viatjar Alemanya, Zelenski va passar per Roma, on va ser rebut pel president Mattarella i la primera ministra Meloni, que també li van prometre el seu suport militar i polític malgrat haver-hi a Itàlia fortes veus prorusses com les de l’incombustible Berlusconi i del populista Salvini. El més important del viatge a Itàlia ha sigut la visita al papa Francesc, que té algunes idees per a la pau –que encara no ha fet públiques– mentre procura mantenir els ponts bastits amb Moscou en un complicat exercici de funambulisme. Zelenski li ha dit que recolzi la seva pau, la que proposa Ucraïna, i no es compliqui la vida perquè és impossible satisfer alhora l’agressor i l’agredit.

Carros i míssils

Després ha anat a París perquè als francesos els dona un sobrecor si no passa per allà, i Macron li va prometre desenes de carros blindats i de tancs lleugers. També formarà pilots ucraïnesos. Els avions F-16 només arribaran quan els Estats Units ho autoritzin, tot i que britànics i holandesos estan desitjant poder subministrar-los ja.

Notícies relacionades

I finalment Zelenski ha fet un salt a Londres, el seu segon subministrador d’armament i d’intel·ligència, només darrere dels Estats Units. El Regne Unit li acaba de donar míssils de llarg abast Storm Shadow que suposen un salt qualitatiu important, i també preocupant, perquè poden arribar a terra rus i augmentar el risc –cada vegada més elevat– d’extensió del conflicte. I Ucraïna en necessita més per a la seva imminent ofensiva. Per això és ara a Hiroshima amb el G-7.

¿Ara comprenen per què Zelenski no ha vingut a Espanya?