Consulta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El ‘no’ de París al patinet

En assumptes locals i reversibles, que no fracturen la societat, el referèndum pot ser interessant i fomentar la participació ciutadana

1
Es llegeix en minuts
El ‘no’ de París al patinet

L’ús de patinets elèctrics és creixent. I controvertit. París és sempre París i per això és rellevant el referèndum de diumenge passat en què es va votar la prohibició dels patinets de lloguer: uns 15.000, de tres operadors privats (amb 800 llocs de treball) que paguen a la ciutat 950.000 euros l’any.

L’alcaldessa socialista, Anne Hidalgo, que no està en bon moment (en la primera volta de les presidencials del 2022 va ser eliminada amb el 2% dels vots) vol encoratjar la participació ciutadana i va organitzar el referèndum que desitja estendre a altres assumptes ciutadans. El resultat va ser rotund. El 89% dels votants (103.000) ho van fer en contra del patinet i la majoria va ser aclaparadora a tots els districtes de París. Hidalgo ho qualifica d’èxit, i el 89% i les cues als col·legis electorals així ho indiquen. Sí, 103.000 vots són molts, però també només el 8% del cens electoral. ¿Qui no hi va no compta?

Els referèndums són molt discutits. I quan són decisius en assumptes greus que fracturen la societat tenen riscos. El d’Escòcia –‘no’ a la independència– no ha resolt el problema. I el del Brexit, el de la sortida de la Gran Bretanya de la UE, és avui lamentat per la majoria de la població. Tard per rectificar.

Notícies relacionades

En canvi, en assumptes locals i reversibles –normals a Suïssa i alguns estats americans– són més interessants. A Barcelona l’alcalde Hereu en va convocar fa 13 anys un sobre el tramvia per la Diagonal. I en els seus 8 anys l’alcaldessa Colau, que tant diu que escolta la gent, en podia haver fet algun. Sobre els patinets, el tancament dominical de Major de Gràcia o alguna «illa» salvadora... ¿Per què no es consulta mai els veïns? Potser creu que Janet Sanz i els urbanistes municipals –que no coincideixen amb els de l’oposició– són infal·libles.

Això sí, per ser vàlid, passar de consultiu a decisiu, hi hauria d’haver un sòl de participació. El 8% no podria prohibir la circulació, direcció Urquinaona, de la Via Laietana. Pensem-hi.