Article de José A. Sorolla Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Podem, Hongria i la guerra d’Ucraïna

Podem demana un alto el foc immediat sense tenir en compte la situació bèl·lica, amb l’est d’Ucraïna encara ocupat per les forces russes, ni distingeix mai entre l’agredit i l’agressor

1
Es llegeix en minuts
Podem, Hongria i la guerra d’Ucraïna

«Ni l’entrega d’armes ni les sancions salven vides; al contrari, contribueixen a l’escalada i prolongació del conflicte i porten més patiment». Aquesta declaració sobre la guerra d’Ucraïna, tot i que ho sembli, no és de Ione Belarra ni de Pablo Iglesias. Qui parla és el ministre d’Afers Exteriors d’Hongria, Péter Szijjártó, en la reunió de cooperació del Consell de Seguretat de l’ONU i la UE, a la qual van acudir dijous passat 25 titulars d’Exteriors de la Unió Europea. Hongria, governada per l’ultradretà Viktor Orbán, és el país de la UE més pròxim als postulats de la Rússia de Vladímir Putin. Desmarcant-se de la postura comuna de la UE, Szijjártó va demanar també «un alto el foc immediat», sense condicions, com vol Rússia, per iniciar «converses de pau».

Notícies relacionades

Dos dies després, dissabte, Belarra va demanar a Madrid «un alto el foc», per a la qual cosa va exigir que es fes el mateix esforç que s’està fent per enviar armes a Ucraïna. Podem sempre s’ha oposat a l’enviament d’armes i aquesta vegada la seva secretària general ho va formular així: «Primer ens van dir que no enviarien material ofensiu. Després ens van dir que sí, que s’havien d’enviar míssils antiaeris. Després, que enviarien tancs. I ara, que hem d’enviar caces. ¿Què és el següent, soldats espanyols a Ucraïna? És evident que haver contribuït a l’escalada bèl·lica ha sigut un error».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Belarra, faltaria més, també va condemnar «l’agressió criminal de Putin», tot i que tota la política de Podem davant la guerra no fa altra cosa que afavorir les pretensions de l’autòcrata rus. Podem demana un alto el foc immediat sense tenir en compte la situació bèl·lica, amb l’est d’Ucraïna encara ocupat per les forces russes, ni distingeix mai entre l’agredit i l’agressor. La crítica a l’enviament d’armes, fora d’això, només arriba a Occident. Mai als aliats de Rússia, com l’Iran, que assorteix de drons les tropes de Putin. Aquest fals pacifisme que tracta per igual l’invasor i l’envaït només beneficia l’invasor.