Campanya electoral Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Promeses que s’enduu el vent

Els anuncis electorals tenen escassa credibilitat, perquè els que prometen des del poder no tenen assegurat conservar-lo i els que prometen des de l’oposició no tenen assegurat assolir-lo

2
Es llegeix en minuts
Promeses que s’enduu el vent

Mitterrand deia que les promeses electorals només comprometen els que se les creuen. El cinisme de la frase no oculta que conté una gran veritat: les promeses electorals tenen escassa credibilitat. Entre altres raons perquè els que prometen des del poder no tenen assegurat conservar-lo i els que prometen des de l’oposició no tenen assegurat assolir-lo.

En aquesta campanya, Pedro Sánchez ha promès una mesura en cada míting. La relació és llarga: reducció de 15 a 5 anys del termini de cotització dels discapacitats; entrades de cine a dos euros per a les persones de més de 65 anys; dret a l’oblit oncològic; descomptes en l’interrail nacional per a joves; avals per cobrir el 20% de les hipoteques; serveis essencials a un màxim de 30 minuts de casa; 560 milions per reforçar l’educació primària i secundària; 580 milions per millorar l’assistència primària en sanitat; construcció de 43.000 vivendes per a lloguer social; ajudes de més de 2.000 milions per lluitar contra la sequera; 1.300 milions per impulsar la formació professional; paritat als òrgans constitucionals (Tribunal Constitucional, Consell General del Poder Judicial, Consell d’Estat i Tribunal de Comptes). 

Davant les crítiques que tot aquest conjunt de promeses peca de l’«efecte anunci», el president del Govern respon que ell no fa només anuncis, sinó que les iniciatives es concreten després en el BOE, cosa que és veritat en part, però ni de bon tros en tots els casos. Davant, el PP no promet pràcticament res perquè la seva única promesa és una esmena a la totalitat del Govern, el que Alberto Núñez Feijóo i la seva cúpula anomenen la «derogació del sanchisme». El PP s’ha passat mitja campanya ressuscitant ETA, després de la inclusió d’exetarres en les llistes d’EH Bildu, i l’altra mitja, augurant el final del sanchisme.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Poca influència de les campanyes

El cert és que les campanyes electorals produeixen un soroll eixordador amb afirmacions arriscades que al cap de 15 dies el vent s’enduu i queden en res. Aquest afany per prometre i per entrar a tots els drapets propicia iniciatives surrealistes, com la d’Isabel Díaz Ayuso d’instar els madrilenys a omplir de flors els seus balcons o la de Ione Belarra de proposar la creació de supermercats públics, a l’estil de la Unió Soviètica, Cuba o la Veneçuela chavista. Aquesta nacionalització dels súpers sembla una mesura més per distingir-se del que Belarra anomena «l’esquerra cuqui», amb referència a l’encarnada per Yolanda Díaz i Íñigo Errejón.

Notícies relacionades

Molts politòlegs afirmen que les campanyes són decisives perquè gran part del vot es decideix els últims dies. No obstant, un veterà sociòleg, José Juan Toharia, que va fundar Metroscopia i fa 50 anys que fa enquestes, discrepa. «Les campanyes serveixen per a molt poc. Infinitament menys que els diners que guanyen alguns per fer-les. El polític s’ho juga tot en uns dies i llança la resta. Però tant les enquestes com les campanyes mouen molt poc vot», va afirmar diumenge passat en una entrevista a ‘El País’.