Protecció mediambiental Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Juanma es fica en un merder

Les dues revolucions promeses per Bonilla, la verda i l’hídrica, s’han convertit en una iniciativa que posa en perill el futur de Doñana

1
Es llegeix en minuts
Juanma es fica en un merder

Fins i tot dins el PP consideren que la proposició de llei sobre l’ampliació i legalització dels regadius en l’entorn de Doñana és l’error més gros de la carrera política de Juan Manuel (Juanma) Moreno Bonilla. El president de la Junta d’Andalusia s’ha ficat en un merder tan sensible com el de Doñana en plena precampanya electoral de les municipals i autonòmiques del 28 de maig, donant munició a l’oposició andalusa i al Govern de Pedro Sánchez, i a més amb un pacte amb Vox, i no en tenia cap necessitat perquè té majoria absoluta al Parlament andalús.

Moreno va arribar a la Junta el 2019, acabant amb 36 anys de domini del PSOE, gràcies a un pacte de govern amb Ciutadans i un acord amb Vox, que li donava suport extern. Va prometre una «revolució verda per convertir Andalusia en un referent mundial de la lluita contra el canvi climàtic» i en la campanya electoral del 2022 va insistir en aquesta línia presumptament ecologista al prometre que aquesta seria la «legislatura de l’aigua», amb una inversió de 1.500 milions d’euros per portar a terme una «revolució hídrica» com no s’havia vist mai a Europa.

Notícies relacionades

En la primera legislatura, no obstant, el PP i Vox ja van presentar una proposició de llei sobre els regadius de Doñana similar a l’actual, però va decaure a l’avançar-se les eleccions autonòmiques. El PP es volia oblidar de la proposta, però Vox la va tornar a registrar i Moreno es va afegir finalment a la proposició que ha desencadenat l’actual polèmica. Les dues revolucions promeses, la verda i l’hídrica, s’han convertit en una iniciativa que posa en perill el futur de Doñana en un moment, a més, que el parc nacional pateix una sequera que ha quarterat les seves llacunes.

«Efectes desastrosos»

Moreno assegura que la seva proposta no afecta l’aqüífer de Doñana perquè les aigües dels regadius seran superficials i no subterrànies. Però el Govern central qualifica la mesura d’«atropellament» i la Comissió Europea alerta dels «efectes desastrosos» de la futura llei. Per sortir del merder, Moreno ha de fer marxa enrere.