Guerra a Ucraïna

Sánchez anuncia que enviarà 10 tancs Leopard, quatre més dels acordats, després de reunir-se amb Zelenski

«Butxa i Irpín mostren les ferides i cicatrius de la barbàrie de Putin. Rússia no guanyarà aquesta guerra», ha escrit Sánchez en un missatge a Twitter.

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat avui a Kíiv davant el cap de l’Estat ucraïnès, Volodímir Zelenski, que Espanya hi enviarà sis tancs Leopard a Kíiv i podria augmentar l’ajuda a 10.

«Hi enviarem sis Leopard 2 A4», va dir Sánchez, que va afegir que la «intenció» del seu Govern és «passar de sis a 10 en les pròximes setmanes i mesos» el nombre de carros de combat que Espanya entregarà a Ucraïna.

A més de confirmar l’enviament de sis tancs, que va ser avançat dimecres per la ministra de Defensa, Margarita Robles, Sánchez també va recordar que Espanya formarà soldats ucraïnesos en el maneig d’aquests vehicles de guerra.

Segons el president del Govern central, el primer grup de militars ucraïnesos ja ha arribat a Espanya per aprendre a manejar aquests carros de combat que diversos països de l’OTAN s’han compromès a enviar a Ucraïna.

Durant la seva roda de premsa conjunta amb Zelenski al palau de Mariïnski de Kíiv, Sánchez es va pronunciar a més sobre la possibilitat que Madrid enviï avions a Ucraïna.

«Hem d’estudiar-ho», va dir Sánchez, que va afegir que la decisió final es prendrà en coordinació amb els països de l’OTAN i va dir que Zelenski li ha formulat aquesta petició expressament.

Sánchez també va explicar que Espanya treballa perquè Suïssa «pugui desbloquejar» l’enviament de material bèl·lic de fabricació helvètica que Suïssa estaria vetant en funció de la seva condició de país productor.

«Rússia no guanyarà aquesta guerra»

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha visitat aquest dijous les empremtes que ha deixat la guerra a les localitats de Butxa i Irpín, situades als afores de Kíiv, durant el viatge que porta a terme aquest dijous a Ucraïna.

Des del terreny Sánchez ha traslladat a les autoritats locals que «tot Espanya està amb Ucraïna» i que Rússia no guanyarà la guerra, que va començar fa un any després de l’atac de les tropes ordenat pel president rus, Vladímir Putin.

«Butxa i Irpín mostren les ferides i cicatrius de la barbàrie de Putin. Rússia no guanyarà aquesta guerra», ha escrit Sánchez en un missatge a Twitter. Les dues ciutats van ser ocupades per les tropes russes en les primeres setmanes de la invasió. Després de ser recuperades pels ucraïnesos es van descobrir matances de centenars de civils.

Al mateix missatge ha publicat un vídeo en el qual apareix visitant les localitats ucraïneses, junt amb l’alcalde de Butxa, Anatoli Fedoruk, i Irpín, Oleksandr Markushin, que li han explicat les circumstàncies dels atacs que van patir.

«La majoria de víctimes eren persones que volien fugir, era un lloc on hi havia ajuda humanitària, sanitària, i els afusellaven pel camí», explica la traductora a Sánchez, segons apareix al vídeo. En un altre moment, li expliquen com es van produir els danys en un edifici: «Aquí va caure una bomba des d’un avió», indiquen.

Notícies relacionades

Els alcaldes ucraïnesos li han transmès a Sánchez que per a ells és important saber que tenen el seu recolzament, i el president respon que «tot Espanya està amb Ucraïna». A més, ha proposat que s’estableixi un agermanament de ciutats espanyoles amb aquestes localitats limítrofes amb Kíiv.

El cap de l’Executiu també ha realitzat una ofrena floral als caiguts en la guerra, segons recullen les imatges.