Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Bárbara Rey i romantizar la violència

Sense ser-ne conscient, va descriure el cicle de la violència de gènere a la perfecció al programa de Risto

2
Es llegeix en minuts
Bárbara Rey i romantizar la violència

Això no és un article per atacar Bárbara Reiy després de les seves declaracions al programa de Risto. No l’hem de culpar perquè les seves paraules són normals en una societat que durant dècades ha romantitzat la violència. Aquí algunes d’elles:

«Ángel em va maltractar molt, físicament i psicològicament. Molt, molt, gairebé des que ens vam casar i des del meu primer embaràs. Per les seves inseguretats, aviat va treure un caràcter molt fort que no havia vist fins al moment en què m’hi vaig casar. Després vaig passar a la fase de la por». Sense ser-ne conscient, descriu el cicle de la violència de gènere a la perfecció. No va veure res abans perquè tot és gradual, no avisa i t’ho fa normalitzar tot. Actuen així només quan saben que ja és «seva» i que està en la seva dinàmica de control. Després, com ella va reconèixer, ve sempre la «lluna de mel», quan tot es perdona i es justifica. 

«Jo a Ángel el vaig estimar amb bogeria; ell mai va saber quant el vaig estimar». És clar, es valen de manipular el concepte d’amor, de convèncer-te que sense ell no ets ningú, que és una part imprescindible de tu, que sense ell no pots viure, que les seves agressions són «incontrolables» i perquè hem sigut educades per sentir pena o cuidar, tot i que això ens arrossegui. Sí, les dones maltractades els estimen més a ells més que a elles mateixes.

«Vaig aguantar nou anys. Primer perquè l’estimava i, segon, per pena. Ángel m’estimava amb bogeria, però no sabia estimar-me». Una vegada més, entendre l’amor com el que no és, justificar comportaments agressius (dels quals ells mateixos convencen) sota un concepte d’amor fals. Mai es fa mal a qui s’estima.  

«Mai li he tingut rancor. Es va demostrar que estava malalt i jo he intentat ajudar-lo. No sento odi per ningú». Les víctimes no han de sentir rancor, volen recuperar-se, o justícia, o oblidar i arribar a sentir indiferència davant el seu record. Tindria una addicció, però moltes persones amb addiccions no agredeixen. S’escuden darrere d’això quan només és un desinhibidor d’un comportament agressiu ja après.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

«M’he tornat a enamorar d’Ángel Cristo. [...] L’estimava tant... Ha sigut l’amor de la meva vida». I aquesta frase és l’exemple absolut de com un maltractador et condiciona fins i tot mort, de com altera la teva realitat, de com et manipula, de com actua la dissonància cognitiva i l’autoengany i, és clar, de com la dependència emocional i aquest vincle gairebé addictiu pot continuar existint tants anys després quan no hi ha teràpia. Perquè són experts a crear aquesta dependència.

Bárbara diu que quan va denunciar no la creien. Diu que no ha trobat cap altre home que l’estimés, diu que molts se li acostaven pel seu físic, «per exhibir-se amb tu i que els altres pensessin que havien anat al llit amb Bárbara Rey». I també reconeix que no ha rebut teràpia. Només cal escoltar-la per saber-ho, perquè no està recuperada, perquè no es valora prou, perquè ell la continua dominant i perquè mereix una vida més feliç i més lliure. Perquè ell no hi és, segons sabem... Però hi és. En ella, encara hi és.