Llimona & Vinagre | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Bill Murray: l’etern Dia de la Marmota bromista

Bill Murray s’ha fet famós per les barrabassades que ha protagonitzat i que han acabat, almenys per ara, amb la denúncia d’una ajudanta de producció i amb el pagament de 100.000 dòlars a una altra ajudanta per evitar un judici per «tocaments no consentits»

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp37132887 gente 01 02 2017  pelicula   el a o de la marmota   con bill170201210915

zentauroepp37132887 gente 01 02 2017 pelicula el a o de la marmota con bill170201210915

Mentre escric aquest retrat de Bill Murray, miro la cerimònia anual del Groundhog Day, aquesta festivitat en la qual una marmota tancada en un tronc d’attrezzo surt a l’exterior per anunciar si la primavera és a prop o si encara tenim per a sis setmanes més d’hivern. Pel que sembla, ateses les prediccions del temps, l’hivern encara té per a estona, tot i que aquí el solucionem per la via dels esmentats populars i sense tanta parafernàlia com en Punxsutawney, a Pennsilvània. Aquí diem que «si la Candelera riu, el fred és viu». Ja que hem tingut un somrient i assolellat dijous 2 de febrer, la primavera haurà d’esperar. La marmota ha predit el mateix, perquè diuen que ha contemplat la seva ombra i ha tornat, espantada, al cau, tot i que jo crec que aquesta colla d’americans grassos i dolçassos se l’inventen, i fins i tot s’inventen que la marmota es diu Phil, perquè el Phil de veritat va morir fa un any i ara tenen a un succedani. Es compleixen trenta anys des de que Bill Murray va protagonitzar la pel·lícula ‘Atrapat en el temps’, aquell Dia de la Marmota que es feia etern i repetitiu. Sempre era el mateix i a les 6 del matí sonava sempre ‘I GotYou Babe’, mentre els dies se escolaven tots igual fins que el personatge anomenat Phil Connors descobria que només l’amor i les bones obres podien salvar-lo de la rutina torturadora. No pas les bromes.

La pel·lícula que defineix millor Murray, però, no és aquesta, sinó una altra – ‘Zombieland’ – en la qual només fa un ‘cameo’. És una comèdia esbojarrada sobre morts vivents, francament divertida, encara que no t’agradin les pel·lícules de morts vivents, en la qual s’interpreta a si mateix, com ja ha fet unes quantes vegades. La colla de supervivents humans que viatgen pels Estats Units esquivant zombis es planten davant la mansió de Murray (amb un reixat a l’entrada amb lletres forjades en or que diuen BM) i entren a casa seva, sense comptar que Bill Murray encara hi és. Es passegen per la sala d’estar, amb quadres que recalquen l’egolatria del propietari (una imitació d’Andy Warhol amb tot de rostres acolorits de l’actor, per exemple) i s’asseuen en una sala de projecció, un petit cine privat, on veuen ‘Els caçafantasmes’, l’altre gran èxit de Murray. Mentrestant, ell sorprèn dos dels supervivents amb una disfressa de zombi. S’espanten, però descobreixen que és el Murray de debò i després es droguen i fan veure que cacen fantasmes amb una aspiradora. Tot era una broma, perquè Murray té la teoria que, si et disfresses de mort vivent, els morts vivents de veritat no et persegueixen ni res. Quan entren a la sala de projecció, uns altres supervivents, dos jovenets que miren la pel·lícula, no s’empassen la farsa (Murray crida i es mou com un zombi) i disparen i el maten. Mentre agonitza, li pregunten si es penedeix de res i diu: «Potser de ‘Garfield’», rememorant la veu de gat que va interpretar dues vegades. I afegeix: «Mai vaig ser bo fent bromes».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

I és que, més enllà d’interpretacions majestuoses (la de Bob Harris a ‘Lost in Translation’, el retrat de l’home sol, incapaç de ser feliç, absent i perdut en la solitud d’un hotel), Bill Murray s’ha fet famós per les facècies que ha protagonitzat i que han acabat, almenys per ara, amb la denúncia d’una ajudant de producció del rodatge de ‘Being Mortal’ i amb el pagament de 100.000 dòlars a una altra ajudant per evitar un judici per «tocaments no consentits». S’hi sumen altres episodis d’assetjaments, d’insults i menyspreus, de prepotència i mala educació, que ell sempre ha explicat en aquests termes: «Vaig fer una cosa que em semblava divertida i no ho van entendre així».

Bill Murray viu en aquesta (seva) broma eterna. Hi ha una pel·lícula que en parla –‘The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man’– i també hi ha un llibre –‘Cómo ser Bill Murray’, amb traducció al castellà– on es descriuen mil i una aventures. La més coneguda és la del senyor (ell) que s’atura en un semàfor i roba una patata fregida d’un transeünt i se la menja. O la irrupció en festes, casaments i karaokes, o el dia que va fer de cambrer d’un bar, davant l’estupefacció del personal. El seu lema és: ‘No et creuran’. És a dir, tinc carta blanca per fer el que em roti, perquè ningú no es pensarà que sóc capaç de fer tantes animalades. La propaganda del llibre diu que ho fa perquè «siguem persones més divertides, menys robòtiques i més profundes». Ell viu en el peculiar Dia de la Marmota bromista.

Temes:

Cine