Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Obrir Europa

El nostre continent envellit no podrà sostenir les seves pensions, el sistema de salut o d’educació si no aconseguim que entrin diversos milions de persones cada any

1
Es llegeix en minuts
Obrir Europa

EFE/SOS MEDITERRANEE/Kenny Karpov

El pitjor del futur no és que sigui incert, el pitjor és avançar pel camí equivocat. Això és el que passa a les fronteres agòniques que separen Europa de la immigració. Ursula von der Leyden acaba de remetre la setmana passada una carta a tots els països membres per reforçar els controls i retornar els immigrants en situació il·legal. Sembla que sobren, que han vingut a delinquir, a robar llocs de treball o a canviar els nostres hàbits i cultura. Tensionen la política i donen arguments als partits ultranacionalistes que no només estan en contra que entrin, si fos per ells també acabarien deixant la UE en poc més que un club de països tancats, recuperant les fronteres intermèdies entre ells.

Notícies relacionades

¿Tan dolenta és la immigració? És paradoxal que pensem que el futur d’Europa es pot construir sense ella. La realitat és que el nostre continent envellit no podrà sostenir les seves pensions, el sistema de salut o d’educació si no aconseguim que a la banda de la piràmide de població que va dels 16 als 35 anys entrin diversos milions de persones cada any, almenys durant les pròximes dues dècades.

L’única sortida consisteix a obrir Europa, en comptes de tancar-la. La consultora internacional McKinsey establia en un estudi del 2016 que, des que va començar el segle entre el 40% i el 80% del creixement d’ocupació als països d’economies més avançades està directament o indirectament relacionat amb la immigració. No venen a repartir-se el pastís sinó a fer-lo mes gran, obrint noves possibilitats al conjunt de treballadors en sectors de més valor afegit. Per això sorprèn que els líders europeus insisteixin en l’error de continuar pensant que el repte d’Europa amb la immigració consisteix a tancar les fronteres i reprimir els que són il·legals –ja que no hi ha cap altra manera d’entrar a la UE–, en comptes de reconèixer que els necessitem més que mai i que el repte urgent d’Europa amb la immigració consisteix a crear una política comuna d’entrada. És a dir, obrir les fronteres de manera ordenada.