Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’hivern de la guerra

Per no perdre el terreny guanyat, Ucraïna no es pot avançar amb peons. Els tancs Leopard serien la millor eina per atacar i continuar recuperant terreny mentre dura l’hivern

1
Es llegeix en minuts
L’hivern de la guerra

Radovan Stoklasa / Reuters

Si les tropes russes haguessin entrat en territori de la Unió Europea; si els seus míssils es desvien cap a Polònia o les repúbliques bàltiques o fins i tot si l’exèrcit roig acaba avançant més enllà de la zona del Donbass per amenaçar les fronteres al nord i oest de Kíiv, ¿faria falta una revisió dels tancs disponibles per saber si s’envien a Ucraïna? Cap d’aquests escenaris seria suportable per a l’Aliança Atlàntica i tampoc per a Alemanya, el país els tancs Leopard del qual espera desesperadament l’exèrcit d’Ucraïna i per als quals encara no hi ha ni acord, ni escenari d’entrega.  

Notícies relacionades

La qüestió no és menor. Durant l’hivern, l’artilleria pesant pot marcar la diferència en l’avenç de les tropes. Amb els terrenys negats de neu i fang, l’impacte dels míssils fa mal, però no permet prendre ciutats senceres ni avançar metres en la conquesta de territori. En els últims mesos l’exèrcit d’Ucraïna ha aconseguit avançar, però ara la guerra pren una nova dimensió. Estancada en diverses línies de cara, Rússia trucarà a tots els seus reservistes i amenaça amb una nova escomesa intensa d’artilleria en llocs com Kherson, Zaporíjia o Donetsk. És allà on ara es juga bona part de la batalla. Per no perdre el terreny guanyat, Ucraïna no es pot avançar amb peons. Els tancs Leopard serien la millor eina per atacar i continuar recuperant terreny mentre dura l’hivern.

Tot i que la pressió dels països aliats apunta a un acord ràpid perquè arribin al més aviat possible, Alemanya argumenta que fa falta revisar les unitats abans de decidir què fer. Però el que de veritat oculta aquesta demora és que Rússia pugui considerar l’entrega com un acte de guerra, la declaració oficial que l’OTAN, en general, i Alemanya, en particular han decidit atacar. La decisió no és fàcil, si s’entreguen ràpid s’alimenta el conflicte, si es demora, caldrà fer-ho més endavant, quan hagi passat l’hivern de la guerra. Però llavors potser per a Ucraïna és tard.