Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Hivern a Ucraïna: sense calefacció i amb molt pocs aliments

Tot i que l’enfrontament sigui més difícil, cap dels dos bàndols abandonarà els seus objectius

1
Es llegeix en minuts
Hivern a Ucraïna: sense calefacció i amb molt pocs aliments

GLEB GARANICH / REUTERS

Cauen les primeres neus sobre Ucraïna, arriba l’hivern. El primer des que Rússia decidís que aquest país era part del llegat que considerava legítimament seu en el repartiment de l’ordre mundial, i iniciés una guerra que aquí amenaça a deixar-nos sense gas per escalfar-nos i la resta del món sense gra per alimentar-se. Temíem aquest moment i, tanmateix, a nou mesos de l’inici del conflicte ningú podia imaginar que l’Exèrcit roig arribaria tan baix de forma. L’hivern ha entrat en guerra en un moment en què les tropes russes són a la defensiva i les ucraïneses avancen. Putin va iniciar la invasió al febrer perquè sabia les dificultats logístiques de desplegar-se a l’hivern i perquè, a més, estava convençut per prendre Kíiv, amb el seu arsenal aeri, tardaria poc més d’un mes. Les seves previsions han fallat i ara ens trobem davant un Exèrcit rus en retirada d’alguna de les zones conquerides, amb problemes logístics enormes que la neu només pot agreujar. 

Notícies relacionades

Normalment la neu i el gel alenteixen les operacions, és més difícil moure l’artilleria pesada i les tropes. Però, tot i que l’enfrontament sigui més difícil, cap dels dos bàndols abandonarà els seus objectius. Ucraïna se sent forta i vol aprofitar l’avantatge del moment. I a Rússia el seu president no cridarà a la tornada els seus soldats, molts d’ells presos reduint pena, que defensaran sota el fred el que encara els queda de territori. Per si de cas hi ha l’ombra de l’Harmagedon nuclear i no li afecta el clima. Una amenaça de la qual no havíem sigut tan a prop des de la crisi dels míssils a Cuba, ara fa 60 anys.

La guerra continua i, tot i que el fred la faci més difícil per als exèrcits, per a qui ja és insuportable, és per als més de 10 milions de persones a Ucraïna sense electricitat, sense calefacció i amb molt pocs aliments, per als que farà falta una operació humanitària si volem evitar moltes més morts de les ja que s’emporten les armes.