Article de Rafael Vilasanjuan

Nadal a Ucraïna

Si Rússia perd la guerra patirà una humiliació similar o fins i tot més gran a la de la caiguda de la Unió Soviètica. De totes les noves repúbliques desmembrades, cap significava tant com Ucraïna.

1
Es llegeix en minuts
Nadal a Ucraïna

Oleg Petrasyuk

La guerra d’Ucraïna havia de durar 15 dies. Era el càlcul amb què Putin havia amenaçat els líders europeus, si seguia l’avenç d’aquest país cap a una economia de mercat en l’àmbit de la Unió. Però la conjura va fallar, la guerra arriba avui als 10 mesos i malgrat la fortalesa de la societat ucraïnesa, tant al front com a la rereguarda de les ciutats, aquesta serà el primer Nadal sense llums, sense calefacció ni aigua calenta per a la majoria d’una població tan exhausta, com convençuda que pot guanyar. 

En 10 mesos aquesta guerra està canviant el món. Primer lògicament a Ucraïna. La població, que compartia llaços socials, culturals, econòmics i familiars amb els russos, ara els menysprea i seria impossible mantenir una annexió sense violència. Només seria possible empobrint encara més la població russa i destinant recursos ingents a mantenir l’Exèrcit. Si Rússia la perd, patirà una humiliació similar o fins i tot més gran a la de la caiguda de la Unió Soviètica. De totes les noves repúbliques desmembrades, cap significava tant com Ucraïna.

Notícies relacionades

És difícil intuir un sol escenari on Putin surti guanyant. Ni tan sols al front internacional, on bona part dels seus aliats ja li han mostrat reticències o silencis significatius. Aquesta és una guerra sistèmica, per Europa significa el final d’una dependència mútua basada en el gas i el petroli. Però mentre aquí se substitueix amb una mica menys de consum i pagant amb més recursos el flux energètic, per a molts altres països especialment a l’Àfrica, la guerra suposa una falta d’aliments bàsics, per la qual cosa no trigarem a veure fams apocalíptiques, que començaran per Somàlia aquest hivern.

No sembla que cap de les dues parts pugui aconseguir avenços substancials a curt termini, i tanmateix no hi ha símptomes que pugui acabar ara com ara. L’esperança, almenys, un dia com avui, és que aquest sigui l’últim Nadal sense llum a Ucraïna. Seria el millor per a ells, però també per a tothom.