Article de Sergi Sol Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El ‘youtuber’ Moreno Bonilla

L’impost als catalans amb un patrimoni net superior a 500.000 euros permet finançar cada any un complex hospitalari de la magnitud del Vall d’Hebron

1
Es llegeix en minuts
El ‘youtuber’ Moreno Bonilla

Jaume Giró va sortir a defensar a capa i espasa l’impost de patrimoni davant l’opa hostil del president andalús, Moreno Bonilla.

Es pot dir que el conseller Giró –d’acord amb la seva declaració de béns– és un dels 80.000 catalans que sufraga un impost que recapta prop de 600 milions a Catalunya. Bonilla, a tot estirar, va recaptar una cinquena part per Patrimoni el 2021. 

El que per a uns pot semblar la xocolata del lloro (potser és que van sobrats), per a d’altres és substancial.

L’hospital públic català més gran és la Vall d’Hebron. Doncs bé, l’impost als catalans amb un patrimoni net superior a 500.000 euros permet finançar cada any un complex hospitalari de la magnitud de la Vall d’Hebron, que atén un milió de pacients any rere any i que compta amb 1.150 llits, dels 27.000 que hi ha a Catalunya. Són 3,7 llits per cada 1.000 habitants, per 1,7 a Andalusia.

Moreno Bonilla –seguint Díaz Ayuso– pretén el canvi de domicili fiscal dels empresaris catalans –només a aquests es va referir– amb l’esquer d’estalviar-los pagar per patrimoni. I tot això presumint d’espanyolitat. Tot i que, en realitat, sigui el mateix patriotisme dels castissos ‘youtubers’ que toquen el dos a Andorra per no pagar a la hisenda pàtria. Els més rics –inclosos els senyorets andalusos– s’estalviaran ara una mica més de 100 milions. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La pregunta per a l’espanyolíssim president andalús hauria de ser: ¿i en què surt guanyant la seva estimada Espanya?

¿En què multiplica això el PIB espanyol? Per cert, en el primer semestre del 2022, la inversió estrangera ha caigut prop d’un 50% a Andalusia.

Notícies relacionades

Perquè aquesta supressió d’impostos ni incentiva l’aparició d’emprenedors ni crea noves empreses, simplement canvia la finestreta de pagament, la ‘trampuja’ del dúmping fiscal que té fregit el valencià Ximo Puig. Ni, per descomptat, canviarà gens ni mica la xacra de l’atur, que a Andalusia és dramàtic.  

‘Andalusia avança’, ens deia el PP andalús. Per als terratinents, sens dubte. El que ja és molt més dubtós és que també avanci per al gruix dels andalusos i els seus serveis públics.