Article de Jorge Dezcallar Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Difama, que alguna cosa queda

Confesso que no havia pensat mai que diria una cosa semblant, però davant la gravetat de l’ocorregut coincideixo amb el meu admirat Iñaki Gabilondo que en això tots som Pablo Iglesias

3
Es llegeix en minuts
Difama, que alguna cosa queda

EL PERIÓDICO

Se sol dir que si t’enganyen una vegada no és culpa teva, però que sí que ho és si t’enganyen dues vegades. No és fàcil evitar-ho perquè vivim en una societat en què els polítics menteixen més que parlen (no ‘ficar-se al llit’ amb Podem, no pactar amb Bildu, propugnar un referèndum d’autodeterminació per al Sàhara, etcètera), i perquè estan de moda les «veritats alternatives» que va iniciar Donald Trump quan davant un ‘mall’ de Washington mig buit va afirmar amb desimboltura que la cerimònia de la seva presa de possessió havia sigut la més seguida de la història. A partir d’aquí, ‘The New York Times’ s’ha dedicat a explicar les milers de falsedats que li van sortir de la boca durant el seu mandat, que va acabar com havia començat, negant contra tota evidència haver perdut les eleccions i tenir res a veure amb el vergonyós assalt al Capitoli. En altres latituds passa si fa no fa el mateix, amb Putin negant pels seus morts a qui volgués escoltar-lo, fins al mateix dia abans del 24 de febrer passat, que tingués intenció d’envair Ucraïna, o amb Boris Johnson que no recordava haver organitzat festes en plena pandèmia mentre els seus conciutadans no podien sortir de casa.

No és nou i el mateix Sun Tzu recomanava fa 2.500 anys enganyar l’adversari per facilitar-ne la derrota. Passa que aquests polítics no es limiten a enganyar només els adversaris, i així Roosevelt va mentir durant la campanya que el va portar a la presidència el 1941, dient que no ficaria els EUA a la guerra quan de fet ja estaven molt avançades les negociacions per fer-ho. Van mentir els polítics britànics sobre les bondats del Brexit i ho han fet amb aplom els catalans separatistes sobre els pretesos beneficis del procés. ‘Nihil novum sub sole’. I ara les seves mentides es veuen multiplicades per la potència de xarxes socials que les posen literalment en la teva vida i per la seva simplificació en missatges molt breus, de 140 caràcters en què es perden tots els matisos per la mateixa limitació d’espai, i que apel·len més a les emocions que a la raó, més als sentiments que a l’intel·lecte. El sistema fa que cada vegada pensem menys. I anomenen ‘fake news’ a allò que tota la vida hem anomenat mentides o notícies falses, com si d’aquesta manera es legitimessin i perdessin gravetat perquè saben que les falsedats són tantes que un clau en treu un altre i que s’acaben oblidant perquè es tapen les unes a les altres. I com a conseqüència, hem d’aprendre a viure envoltats de mentides perquè avui el problema no és accedir a informació, sinó distingir entre la veritable i la falsa. Que no és fàcil.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

I és aquí on els mitjans de comunicació tenen una tasca molt important. La premsa lliure, al servei de la societat i controladora també dels polítics des d’una teòrica insubornable submissió a la llibertat d’opinió i d’expressió, té responsabilitats molt importants de les quals no pot abdicar. En primer lloc, diferenciant amb claredat entre informació i opinió, una cosa molt clara en els mitjans anglosaxons i molt menys clara en els espanyols, i després tenint un compromís ferm amb la veritat i contrastant informacions abans de publicar-les, fins i tot a risc de sacrificar titulars dels que venen exemplars. I això, que hauria de ser la norma, per desgràcia no passa sempre. Es pot dir que no és una cosa nova i és cert: el president McKinley va declarar la guerra a Espanya el 1898 basant-se en un atac al vaixell Maine inventat pel magnat de la premsa Randolph Hearst. Però no és excusa.

Aquests dies hem assistit a Espanya al vergonyós espectacle de dos coneguts periodistes que amb el seu prestigi (?) donaven versemblança a «informacions» que difamaven un líder polític i la seva formació sabent que eren falses. Mentides que els subministrava un individu de reputació molt dubtosa mentre polítics d’un altre signe movien des de lluny els fils de la mentida. És repugnant perquè no tot s’hi val. El mal està fet. Francis Bacon deia «calumnieu amb audàcia, una mica sempre en quedarà». La democràcia espanyola no pot deixar passar escàndols d’aquesta envergadura sense reaccionar. Confesso que no havia pensat mai que diria una cosa semblant, però davant la gravetat de l’ocorregut coincideixo amb el meu admirat Iñaki Gabilondo que en això tots som Pablo Iglesias.