Article de Sergi Sol Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Pot Pedro Sánchez guanyar Feijóo?

El PSOE per governar necessitarà de segur els mateixos recolzaments que el 2019, i no hauria de donar-los per segurs

2
Es llegeix en minuts
¿Pot Pedro Sánchez guanyar Feijóo?

David Castro

Doncs esclar que pot tot i que en bona mesura depèn del resultat de Vox. Si els d’Abascal mantenen el pols a Feijóo, Pedro Sánchez pot aconseguir imposar-se. Si a Feijóo li passa com a Casado, ho té cru per guanyar els comicis. Per no dir que impossible. El PP i Vox són vasos comunicants. Un altre assumpte és governar i això, en bona lògica, depèn de l’aritmètica parlamentària. Si el bloc de la dreta suma majoria (comptant Vox, ésclar) no hi ha dubte que Feijóo dormirà a la Moncloa. ¿Això significa que Vox estaria en el Govern? Doncs depèn. Si guanya Sánchez però el bloc de la dreta suma, Vox estarà en el Govern amb tota certesa. Si guanya Feijóo a Sánchez, allà el gallec es pot permetre el luxe d’un acord d’investidura amb Abascal però vetant la seva entrada al Govern. Com Ayuso, és obvi que Feijóo desitjaria governar en solitari. Però només podrà aconseguir-ho si guanya els comicis i s’imposa amb claredat al seu rival de bloc, l’extrema dreta.

Notícies relacionades

Al seu torn, el PSOE per governar necessitarà de segur els mateixos recolzaments que el 2019. El PSOE no els hauria de donar per segurs, menys encara si al PSC li dona pels pactes municipals metropolitans amb Junts, que en aquesta conjuntura es prestarà a tot per impedir als de Junqueras sortir-se amb la seva en aquesta aposta per desbancar el PSC d’alguns dels seus feus. No és només Barcelona i la Diputació, estan en joc alcaldies tan importants com Sabadell on els comuns podrien quedar-se fora del consistori. Ja ho va apuntar la consellera Lourdes Ciuró i va reblar l’entesa la presidenta de la Diba, Núria Marín, que presumeix sovint del seu pacte amb els de Puigdemont. Sense el vistiplau del capitost mai s’hauria produït aquest pacte.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Si Collboni torna a la càrrega vantant-se de vetar tot acord amb Maragall a Barcelona, a la Diba es repeteix la jugada i en ciutats tan importants com Sabadell segellen un acord de característiques similars sesembla difícil que Gabriel Rufián –que compta amb el recolzament de Junqueras i Rovira– estigui per la feina. És més, comença a donar símptomes d’estar fart d’actituds prepotents. Ja va passar amb la reforma laboral i pot tornar a passar amb la ‘llei mordassa’. I no hi ha res pitjor que escarnir un noi de barri.