Article de Juan José Millás Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Negacionisme

A Rússia, les dades de la realitat juguen en contra, però tenen a favor seu el control de la premsa

2
Es llegeix en minuts
Negacionisme

REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDIS

A Rússia ara tenen molta feina les agències de gestió de la percepció. És important que les mares russes creguin que els seus fills moren a Ucraïna per un bé superior al de la seva pròpia existència.

-La vida del seu Vladímir no valia res comparada amb el que se n’ha obtingut a canvi. Ha sigut com adquirir or amb fang, quedi’s tranquil·la, senyora. 

Si l’empresa ho fa bé, és probable que les mares desitgin entregar més fills a la causa. Si ho fa malament, la guerra es podria perdre per aquest flanc. Una gestió adequada de la percepció implica manejar intel·ligentment les dades de la realitat que hi juguen en contra i les que juguen a favor del missatge que es pretén transmetre. En el cas de Rússia, les dades de la realitat hi juguen en contra, però tenen a favor seu el control de la premsa. Allà no es poden veure (estan prohibides) les imatges dels civils ucraïnesos lligats de mans abans del tret al clatell, ni les de les dones violades, ni les dels nens torturats, ni les dels gossos famolencs al voltant dels cadàvers dels soldats russos morts en combat i abandonats, allà on van caure, per la fidel infanteria de Putin. Es poden filtrar, és cert, per les ranures d’internet, que arriba a tot arreu. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La gestió de la percepció es torna llavors més difícil, però no impossible. Sempre es pot dir que es tracta d’un muntatge cinematogràfic, com el de l’arribada de l’home a la Lluna. Encara hi ha gent convençuda que aquell pas petit per a un home, tot i que enorme per a humanitat, va ser rodat en un plató a les ordres de Stanley Kubrick, em sembla. És el que intenta el tal Lavrov, ministre d’Afers Exteriors rus, un d’aquests éssers humans que han arribat a ser completament responsables del seu rostre (fa por veure’l). Per creure’s que tots els fotoperiodistes del món s’han posat d’acord a lliurar-se a aquest joc cal molta ingenuïtat o moltes ganes de creure’s les coses, però mai se sap.

Zelenski no necessita gestionar la percepció de ningú, perquè en té prou amb mostrar la realitat tal com és. El difícil és convèncer algú que és de nit quan és de dia. Però fer veure que és de dia quan brilla el sol és bufar i fer ampolles. Quant als negacionistes, oblidin-los: sempre veuen el que esperen veure.