Tensió bèl·lica a l’Est

Què és el Consell de Drets Humans de l’ONU d’on ha sigut expulsada Rússia, en claus

Sessió de l’Assemblea General de l’ONU, el 20 de febrer a Nova York.

Sessió de l’Assemblea General de l’ONU, el 20 de febrer a Nova York. / JUSTIN LANE (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Les imatges de civils assassinats per les tropes russes a Butxa (Ucraïna) han provocat l’expulsió de Rússia del Consell de Drets Humans de l’ONU. Què és aquest organisme i què ha suposat l’expulsió de Rússia, en les següents claus:

Què és el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides

El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides és un organisme intergovernamental dins del sistema de l’ONU intregrat per 47 estats responsables de la promoció i protecció de tots els drets humans arreu del món. Entre les seves funcions, destaca la que s’ocupa de les violacions dels drets humans, incloent-hi les violacions greus i sistemàtiques, així com de promoure la coordinació eficaç i la incorporació dels drets humans en l’activitat general del sistema de les Nacions Unides.

Com s’escullen els membres

El Consell de Drets Humans de l’ONU està integrat per 47 estats membre que són elegits per la majoria dels membres de l’Assemblea General de les Nacions Unides a través de votació directa i secreta. L’òrgan va néixer el 2006 i té base a Ginebra.

Una clatellada per a Rússia

El 7 d’abril del 2022, dies després que comencés a aparèixer evidència gràfica de la matança de Butxa, l’Assemblea General va suspendre la pertinença de Rússia al Consell de Drets Humans a causa de les presumptes violacions dels drets humans comeses durant la invasió russa d’Ucraïna. La resolució de suspensió va ser adoptada amb 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions. La Xina es troba entre els països que hi van votar en contra. Suposa una clatellada diplomàtica molt important per a Rússia perquè es tracta del primer membre del Consell de Seguretat de l’ONU amonestat amb una expulsió d’aquestes característiques.