La nota Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Anem millor

El percentatge de població vacunada amb les dues dosis és superior a Espanya que la mitjana europea i la dels Estats Units

3
Es llegeix en minuts
Anem millor

EFE/Biel Aliño

Ahir em va trucar un amic sempre informat: «He llegit les teves columnes de la setmana passada sobre el Constitucional i l’estúpida falta de consens entre el Govern i el PP. Tens raó, però estàs donant un biaix massa pessimista de la realitat espanyola. En la vacunació i en l’actitud de la gent en vista del coronavirus estem millor que altres països més avançats. S’ha d’explicar. De vegades sembla que som el pitjor de la classe i no és així».

És cert, en assumptes seriosos com el clima polític o la crisi catalana anem malament, molt malament. Però seria erroni concloure que anem cap a la catàstrofe perquè en altres coses –la vacunació i l’actitud social en vista de la pandèmia– estem millor que altres països del nostre entorn. 

Just darrere del Canadà i la Gran Bretanya (el 55% de la població ha rebut les dues dosis), som el país del món, amb una població important (no Bahrain), que amb el 54% tenim un percentatge més alt de població vacunada. Per davant dels Estats Units, que amb Biden semblava que es menjarien el món i que estan gairebé estancats en el 49%. I per davant de la mitjana de la UE (46%) i d’Alemanya (49,4%), Itàlia (48,5%), i França (44,3%). I fins i tot de Suïssa (46,3%), meca del capitalisme liberal, o Suècia (39%), model socialdemòcrata. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La pandèmia és un problema global i mentre països com el Marroc, que està lluny de ser dels pitjors, tinguin un percentatge de vacunats del 27%, la pandèmia seguirà. I sorgiran noves variants, com la delta, que ara ataquen amb força la població no vacunada de tots els països. La por a la delta ens ha amargat el juliol i és una amenaça per a l’economia. I se li atribueixen alguns retrocessos recents de les borses.

El doctor Fauci, el gran assessor del Govern americà –atacat per Trump i aplaudit per Biden– diu que el gran drama dels Estats Units és que el fre de la vacunació està augmentant les infeccions causades per la delta. Han passat de 3,4 per cada 100.000 habitants a primers de juny a 15,7 el 24 de juliol. I si la vacunació no puja apareixeran noves variants contra les quals la vacuna serà menys efectiva (cap ho és al 100%). A la Gran Bretanya un 17% dels positius per la variant delta ja havien rebut les dues dosis. El bo és que els infectats vacunats amb les dues dosis aguanten millor, necessiten menys hospitalització i ingressen poc a les ucis. El gran drama americà és que el 35% dels encara no vacunats són totalment contraris a rebre-la i un 45% moderadament contraris. Aquesta actitud social contrària a la vacuna és el que alarma el doctor Fauci.

A França el Parlament acaba d’aprovar una llei per obligar tot el personal hospitalari i de les residències per a la tercera edat a vacunar-se o ser suspesos de sou i feina (el projecte preveia l’acomiadament). I el passaport sanitari (o el test negatiu) serà obligatori, pendent de la decisió del Tribunal Constitucional el 5 d’agost (no d’aquí diversos mesos), per a l’entrada en museus, cines, restaurants i fins i tot –encara no està clar– terrasses exteriors de bars i restaurants. 

Notícies relacionades

I la proposta Macron ja és un èxit perquè des del seu anunci milions de francesos s’han inscrit en les llistes de vacunació. ¿Tenien menys por a la infecció, o fins i tot a morir, que a la prohibició d’entrar en cines i restaurants?

Aquí el percentatge de vacunació és alt i la rebel·lió davant la vacuna molt minoritària. El meu amic té raó, hi ha coses –potser decisives– en què anem millor.