El que toca

Ara es porta culminar

Igual vostès no ho saben, però a Catalunya a cada legislatura li correspon la seva paraula. ¿Recorden quan la paraula era ‘implementar’?

1
Es llegeix en minuts
Ara es porta culminar

FERRAN NADEU

La paraula de la legislatura, perquè igual vostès no ho saben, però a Catalunya a cada legislatura li correspon la seva paraula, la paraula de la legislatura, deia, és ‘culminar’. ¿Recorden quan la paraula era ‘implementar’, quan no passava dia sense que ens torturessin amb el fet d’implementar la republiqueta? Doncs oblidin-ho, ara es tracta de culminar-la. Pere Aragonès, el nen barbut que ens ha tocat en sort com a president, es refereix cada dia a culminar, i sense tardar ho repetiran fins a l’embafament tots els consellers i portaveus del governet, la qual cosa inclou els presentadors de TV-3. Catalunya serà culminant o no serà.

‘Culminar’ és finalitzar una tasca. També en podríem dir ‘consumar’, però per associació d’idees, això remet a l’acte sexual i el president sembla menor d’edat, més val ser curosos. Molt millor culminar, que és el que diu la seva mama a l’hora del sopar, abans de ficar-lo al llit.

Peret, culmina el plat de verdura.

O, poc després:

Peret, ¿ja has culminat la raspallada de dents?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Disposar-se a culminar, per tant, significa estar a punt d’aconseguir una meta, o sigui que això tampoc ho saben vostès, però a la republiqueta no li falta més que el pas final, la cirereta. Vostès no ho saben perquè no estan pel que han d’estar, però si en lloc de preocupar-se de temes intranscendents com la salut o la feina, traguessin el cap per la finestra, veurien allà lluny com s’acosta la republiqueta, entre música de xeremia, confeti, gegants, capgrossos i càrrecs per a tots els familiars i amics. Només falta culminar-la, i pel que sembla aquesta serà la principal tasca de la legislatura, què dic, l’única tasca.

Un, que ja estava fart de tant implementar sense arribar enlloc, agraeix el canvi. Culminant, tampoc no arribarem enlloc, però almenys la nova paraula no sona a posar supositoris, com la seva predecessora.

Notícies relacionades

–Peret, fa dies que no vas de ventre, gira’t, que t’implemento glicerina.

Existeixen altres sinònims, però cap de tan èpic com ‘culminar’, i és sabut que a paraules èpiques no hi ha qui pugui amb els catalans. La pròxima paraula de moda serà ‘rematar’ la republiqueta, que significa el mateix però es pot interpretar també com disparar-li el cop de gràcia.