La lluita contra el coronavirus

Tinc por de vacunar-me

L’alt grau d’improvisació i les contradiccions en les quals han sucumbit els governs suposen un fre afegit

1
Es llegeix en minuts
Tinc por de vacunar-me

Les xifres de ladesconfiança són rotundes.Gairebé la meitat de la població a Espanya (47%) es nega a vacunar-se de la Covid-19i un 13% més dubte de si és necessari fer-ho, segonsl’enquesta del CIS. Un altre estudi de la Universitat de Barcelona i l’Observatori Social de La Caixa retrata una realitat similar: només un 29,5% afirma que es posarà la vacuna ràpidament quan aquesta estigui disponible; la gran majoria prefereix esperar-se un temps (56%), o bé afirma que no es vacunarà (14,1%).

Curiosament, ser dona –que es contaminen menys–, menor de 65 anys, no sentir una por atroç d’emmalaltir i desconfiar de les declaracions de les autoritats són factors que influeixen en no estar prest. Confesso, doncs, que em trobo dins d’aquest perfil:tinc por de vacunar-me. Però, alhora, em sento responsable de posar-me la vacuna percontribuir a frenar la proliferació de la malaltia. Així, doncs, ¿què plantejo? 

Notícies relacionades

Si a Catalunya el recolzament als plans de vacunació dels nens arriba a un rotund 95%, ¿per què desconfiem de les vacunes de la Covid-19? En primer lloc, pel nivell de desconeixement de la malaltia. Ho resumiré en una única pregunta: ¿per què el virus de la Covid-19 pot no ocasionar cap símptoma a algunes persones i, en canvi, matar-ne d’altres, després d’una agonia de sofriment? ¿El poc coneixement difós té una cosa per veure amb la possible efectivitat de les vacunes?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Continuo: tot i que els científics treballin a consciència, la carrera per produir vacunes està relacionada amb els beneficis econòmics que els laboratoris volen aconseguir. I, finalment, l’alt graud’improvisació i les contradiccions en les quals han sucumbit els governs (el d’aquí i el d’allà) suposen un fre afegit. No dubtem de la seva bona intenció, comprovem el seu nivell d’errors i encerts. Solució: informació certa i continuada, transparència, reconeixement de les limitacions, comunicació. Es tracta de recuperar la confiança perduda i, ara com ara, els discursos grandiloqüents polítics buits de contingut juguen en contra.