La lluita contra el coronavirus

Solidaritat en temps de pandèmia

Per fomentar donacions per a la vacunació als països més pobres, potser s'ha de recordar que ningú estarà segur fins que una part important de la població mundial estigui immunitzada

2
Es llegeix en minuts
41387784 59

41387784 59

Durant aquests últims dies, hem sentit moltes i variades opinions i recomanacions sobre la vacuna de la Covid-19, així com anuncis del nombre de dosis que ja ha adquirit Espanya (dins del programa de compres de la UE) i de la pauta d’administració que se seguirà.

Entre tota aquesta nova voràgine informativa, sempre centrada en nosaltres mateixos, ens han proporcionat poca informació sobre com assegurarem que la vacuna arribi als països amb menys recursos. ¿Algú ha pensat que, si no arribem a un percentatge de prou immunitat a tot el món, resultarà impossible que el virus desaparegui i que recuperem certa normalitat en la vida quotidiana? La resposta és que sí, algú ha pensat en això: Gavi, The Vaccine Alliance –formada per l’OMS, Unicef, el Banc Mundial i la Fundació Bill & Melinda Gates–, la missió de la qual és fomentar la vacunació massiva als països més pobres. Es va fundar l’any 2000 per pal·liar una clara fallada del mercat, ja que les vacunes que són efectives contra malalties amb una taxa alta de mortalitat infantil tenen un preu inassumible per als països amb més incidència d’aquestes malalties. El mecanisme que va posar en marxa consisteix a negociar amb les empreses farmacèutiques per aconseguir preus més baixos a canvi d’assegurar que es compressin moltes unitats de les vacunes. Es calcula que, així, en els últims 20 anys Gavi ha reduït a la meitat la mortalitat infantil.

Notícies relacionades

Doncs bé, com a resposta a la necessitat d’ajudar els països més pobres que tinguin les vacunes contra la Covid, es va crear el Gavi COVAX AMC, amb una estratègia mundial l’objectiu principal de la qual és que els 92 països que s’estima que no poden pagar la vacuna pels seus propis mitjans gaudeixin del mateix accés a la immunització que els països més rics. Els càlculs de la institució indiquen que es necessitaran uns 2.000 milions de dòlars a finals d’aquest any per assegurar la cobertura suficient de la població als països pobres. De moment s’han aconseguit (només) 700 milions; per tant, queda molta feina, perquè no s’ha recaptat ni la meitat dels fons necessaris i queda poc més d’un mes perquè, en teoria, comenci la campanya de vacunació als països desenvolupats.

A més, els requisits de distribució i aplicació de les vacunes, sobretot mantenir la cadena de fred, suposen un escull enorme per a alguns països amb manifestes dificultats logístiques i serioses limitacions estructurals en els seus sistemes de salut pública. Queden molts objectius per aconseguir i poc temps, i, si la solidaritat no funciona generosament, potser s’haurà d’adoptar una estratègia més contundent amb l’amenaça que ningú estarà segur fins que una part important de la població mundial estigui vacunada; a veure si, d’aquesta manera, aconseguim despertar consciències i fomentar les donacions necessàries per immunitzar els éssers humans amb menys recursos.