Anàlisi

Urbanisme tàctic, estratègic o quàntic

Les seves qualitats són la immediatesa, l'economia i la reversibilitat, que són, alhora, els seus punts febles

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53897767 movilidad200702124412

zentauroepp53897767 movilidad200702124412 / JOAN CORTADELLAS

Segons el geògraf i urbanista David Harvey, «la llibertat a la ciutat és molt més que un dret al que ja existeix. Som el dret a canviar-nos nosaltres mateixos, canviant la ciutat segons el desig del nostre cor». Preciós, però això resulta gairebé impossible. El plantejament urbà és un mastodont lent, feixuc i rígid. Són plans a llarg termini que costen molt de configurar, i més de canviar. I a més són d’alt cost. Per la qual cosa, transformar la ciutat està sempre altament restringit.

Tots hem vist com passaven anys per arreglar un míser racó del barri. Davant aquesta pesada inèrcia, la vitalitat d’una ciutat com Barcelona ha inventat sortides. De fet, Bohigas es va llançar en els 80 a encarregar places, carrers i petites millores urbanes –amb abundants crítiques– davant la impossibilitat d’emprendre grans transformacions. D’altra banda, l’urbanisme efímer ha existit sempre, des de muntar una festa major, a les casetes de fires de llibres i joguines o la il·luminació de Nadal. Les accions –no ho anomenem urbanisme– sobre l’espai públic han sigut una constant amb molt diversos resultats.

I fa una dècada aquesta activitat es va batejar com a Urbanisme Tàctic; les seves qualitats són la immediatesa, l’economia i la reversibilitat, que són, alhora, els seus punts febles. Per això, el tempteig del tactisme serveix com a termòmetre per a dues qüestions: sondejar i mesurar l’encert o no de la proposta i generar un debat obert. Això és el que per fi succeeix a Barcelona, amb l’excusa de la Covid, després d’anys de passivitat. Per fi ara tothom s’interessa per allò que passa al carrer i n’opina. Bravo. Tot i que sigui per criticar això. Benvingut sigui, doncs, el debat generat. Servirà perquè l’Ajuntament desfaci els errors comesos, però sobretot perquè aprofiti els encerts, també notoris, i els consolidi amb millor qualitat. I per avançar en diàleg amb els ciutadans, institucions i oposició.

Notícies relacionades

El fet important és que tot tactisme s’inscriu en una estratègia, i aquesta, al seu torn, en un objectiu global de ciutat que és el que es persegueix. Això és el veritablement importantm, més enllà del color de les pintures o si els elements urbans són lletjos o bonics. El nou urbanisme municipal prioritza la persona, atén la mobilitat, la dignificació i gaudi del públic, i la salut dels seus habitants. Un projecte sòlid amb què és difícil estar en desacord.

Barcelona ha de complir els seus compromisos de reducció de contaminació i augment de verd. I per a aquest horitzó complex, necessita eines lleugeres a mans qualificades, i després també maquinària pesada de ments clares. Tot això que s’assaja ha de donar peu a noves solucions sistèmiques i guaridores. Però necessitem accions i no més discursos de ciutats idíl·liques. L’Ajuntament ha sintonitzat amb el ‘zeitgeist’ dels temps que corren i s’ha arriscat. Allò important és que s’exerceixi l’urbanisme, sigui tàctic, estratègic o quàntic, que també existeix.

Temes:

Urbanisme