On Catalunya

Editorial

Barcelona, platges sota control

Obrir la platja al bany és un alleujament per als ciutadans i una oportunitat per al turisme, però la necessitat de mantenir la distància exigeix condicions

zentauroepp53582452 barcelona 28 05 2020  sociedad   reportaje de playas  ambien200530182326

zentauroepp53582452 barcelona 28 05 2020 sociedad reportaje de playas ambien200530182326 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts

Han sigut el somni de molta gent durant aquests mesos de confinament. El sol, la sorra i el mar conformen en l’imaginari col·lectiu una combinació de llibertat, diversió i descans especialment enyorada en els dies de reclusió. Si es compleixen les previsions, l’anhelat moment arribarà dilluns que ve a Barcelona. Les platges s’obriran al bany i es podrà prendre el sol, però la necessitat de garantir la distància personal imposa certes condicions.

L’aforament es limitarà a 38.000 persones al litoral i serà controlat per càmeres de vigilància, videosensors, informadors i la Guàrdia Urbana. A les quatre platges més freqüentades, les que corresponen a Ciutat Vella (la Barceloneta, Sant Miquel, el Somorrostro i Sant Sebastià) s’instal·laran controls d’accés. En cas de saturació, els banyistes seran derivats a altres platges. Per planificar la visita es podrà consultar la web de l’ajuntament, i un semàfor virtual informarà en directe de l’estat de l’ocupació. La intenció del consistori no és quadricular la platja, sinó apel·lar a la corresponsabilitat de la ciutadania. És obligat tenir present que exposar-se al contagi no és només un risc personal, sinó que resulta una amenaça per a les persones més vulnerables.

Fins que el virus no desaparegui de les nostres vides és necessari introduir certs canvis en els hàbits quotidians. La situació requereix importants dosis de flexibilitat, cooperació i informació. Inevitablement, la desescalada ha originat certa confusió, també en l’accés a les platges. Les diferents velocitats entre zones sanitàries i les directrius de cada ajuntament han provocat situacions peculiars, com municipis limítrofs units per una mateixa platja, però amb usos diferents. Informar-se amb temps de les particularitats de cada zona és una bona opció per evitar desenganys.

Si bé és cert que la probabilitat de contagi és baixa en els espais per banyar-se, tal com indica un recent estudi elaborat per sis investigadors del CSIC, Informe sobre transmissió de la SARS-CoV-2 a les platges i les piscines, és evident que les aglomeracions que hi sol haver en els períodes d’estiu eleven el risc d’infecció. Durant una bona temporada, les restriccions més o menys lleugeres seran necessàries.

Però, malgrat l’excepcionalitat, la platja tornarà a formar part de la nostra vida. I les diferents administracions ja estan prenent mesures perquè l’experiència resulti el més completa possible. La Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica ha autoritzat obres per valor d’1,3 milions d’euros per reparar les platges de Barcelona afectades per la borrasca ‘Gloria’. La tempesta va castigar la costa entre el 19 i el 24 de gener causant danys als espigons del Bogatell i Ferrocarril de la Mar Bella, que provoquen una pèrdua de protecció. Per la seva banda, el Govern català està elaborant un pla de desconfinament de les platges juntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha detallat un protocol de mesures preventives per a la gestió de 234 platges, amb 253 punts de control determinat a vetllar per «la qualitat, la seguretat i la salubritat de les aigües».

Un estiu per disfrutar de valent a la platja és un alleujament per a una ciutadania que ha patit mesos de dolor i temor. També una oportunitat per al sector turístic, especialment perjudicat per la pandèmia. Es pot tenir present que el turisme és una font de negoci de vital importància per a Catalunya i el conjunt d’Espanya. De fet, suposa el 13% del PIB i el 12% de l’ocupació. L’ombra d’un estiu sense turistes sembla allunyar-se. L’obertura de les platges és una bona notícia, no només representa diversió i descans, també comporta una reactivació econòmica i genera ocupació.