Geometria variable

¿És Espanya un món a part?

El PSOE i el PSC estan lluny d'entusiasmar, però ara són vistos com el mal menor

2
Es llegeix en minuts
undefined47735545 castell n  12 04 2019  pol tica  campa a generales  pedro s 190412203422

undefined47735545 castell n 12 04 2019 pol tica campa a generales pedro s 190412203422 / A Miguel Lorenzo

Catalunya té un mapa de partits diferent al d’Espanya. El 47% de catalans ha votat diverses vegades –en les eleccions autonòmiques, no en les legislatives– que desitjarien separar-se d’Espanya. A Barcelona governa una coalició independentista després d’unes eleccions legítimes (convocades a l’empara del 155) mentre a Madrid ho han fet successivament –i sense majoria– els populars i els socialistes.

¿Són doncs Espanya i Catalunya dos universos diferents i incomunicats? Anem a les últimes enquestes dels dos grans diaris catalans. La d’EL PERIÓDICO diu que el 67% (contra el 30%) dels catalans tindrà en compte la situació actual de Catalunya a l’hora de votar. A Espanya el percentatge baixa el 41% i és superat pels que afirmen el contrari. I en la de La Vanguardia el 64% dels espanyols (contra només el 24%) s’oposa alsindults si hi ha penes de presó al judici del Suprem. A Catalunya passa al contrari, el 57% contra el 33% recolzaria els indults.

A favor o en contra d’un altre 155

L’indult als possibles condemnats en el procés més conflictiu de la democràcia pot ser, doncs, un assumpte molt polèmic i mostra un divorci entre Espanya i Catalunya. Però també que Catalunya no és unànime perquè hi ha una minoria forta (el 33%) contrària als indults. Més divorci mutu. A Espanya l’aplicació d’un altre 155 parteix en dos la societat (44,9% no, contra 44% sí), mentre que a Catalunya el rebuig és altíssim (71%)

La societat espanyola i la catalana tenen, doncs, diferències substancials. Però hi ha també dades que indiquen que no són dos mons a part i totalment incomunicats. Preguntats per EL PERIÓDICO sobre el partit que millor pot resoldre el conflicte català, tant els espanyols (22,4%) com els catalans (20,8%) responen primer que el PSOE i després respectivament que Cs (13,1%) i Podem (20,6%). I Pedro Sánchez és el president preferit pel 44% dels catalans i el 36% dels espanyols.

Notícies relacionades

I anem a la intenció de vot. El PSOE és assenyalat com el guanyador a Espanya amb el 29,8% i el 31,1% per a EL PERIÓDICO i La Vanguardia. I a Catalunya el PSC arriba també primer, amb el 25,8% i el 28,8%, respectivament. ¿Conclusió? Després de múltiples anys de procés en què els separatistes proclamaven que Espanya era un Estat opressor i diversos mesos en què el PP i Cs prediquen que l’única solució és un 155 més llarg i més dur, la realitat sembla una mica menys tremenda. I tant a Catalunya, on al PSC se’l titlla de 'botifler', com a Espanya, on s’acusa Pedro Sánchez d’estar venent Espanya a terminis, el PSOE ni entusiasma ni està vist com la solució, però potser sí com el mal menor. És el mateix que ha de pensar Alfonso Guerra del PSC i bastants electors catalans –de repetida infidelitat– respecte al PSOE. ¡Alerta! el segon partit a Espanya és el PP i a Catalunya ERC, que en altres sondejos (curiosament del CEO de la Generalitat i del CIS) podria superar els socialistes.

Catalunya i Espanya són diferents, però no dos mons que es repel·leixin totalment.