SONDEIG PREELECTORAL DEL GESOP

Rebuig majoritari d'un Govern de les dretes

Més de la meitat dels votants de Ciutadans desconfien també d'una aliança amb Vox i el PP després del 28-A

L'electorat socialista prefereix que Sánchez es recolzi en Cs o Podem, però no en els independentistes

pactos postelectorales gesop

pactos postelectorales gesop

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les enquestes preelectorals auguren escenaris molt diversos. No obstant, hi ha una cosa en la qual totes estan d’acord: el temps de les majories absolutes a Espanya s’ha acabat. El pròxim Govern serà fruit d’un pacte, ja sigui d’investidura o d’una col·laboració més a fons, i les preferències dels ciutadans estan dividides. Sorprèn, no obstant, l’ampli rebuig que suscita la fórmula que s’ha establert en la Junta d’Andalusia: més de dos terços dels electors s’oposen que Pablo Casado arribi a la Moncloa si ho fa avalat per Ciutadans i Vox.

L’opció que concita més recolzament, segons l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, és un acord entre el PSOE i Podem. Gairebé la meitat dels consultats (un 48,9%) aprovaria un govern format pels dos partits d’esquerra. A més, és l’únic pacte proposat que té més partidaris que detractors (un 47,6%). No obstant, el sondeig pronostica que les forces encapçalades per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no aconseguiran la majoria absoluta: tot i que les expectatives dels socialistes continuen creixent, la debilitat de Podem deixa la suma d’aquests partits en 166 escons, en el millor dels casos. Són deu diputats menys dels necessaris.

El segon escenari en les preferències dels espanyols és encara més improbable. Un pacte entre el PP i Cs estaria avalat per un 45,3%, mentre que una mica més de la meitat dels enquestats (un 50,5%) la rebutjarien. És el model que prefereixen els votants d’aquests dos partits: ho aprova el 90,3% dels populars, i el 72,1% dels del partit d’Albert Rivera. Però l’enquesta del GESOP deixa la suma d’aquestes dues formacions en 137 escons, en el millor dels casos.

Per tenir alguna opció de governar –tot i que de cap de les maneres, segons el sondeig– els faria falta un tercer convidat, més aviat incòmode. I les respostes dels electors de Ciutadans s’aparten de les dels del PP en una pregunta clau: ¿què passaria si aquest eventual Govern necessités el recolzament de Vox per constituir-se, com ha passat a Andalusia? Als populars els semblaria majoritàriament bé: dos terços dels seus votants aprova la fórmula per desallotjar Sánchez de la Moncloa. Però els electors de Cs rebutgen amb claredat repetir l’experiència andalusa: un 53,1% rebutja recolzar-se en la formació d’ultradreta, per un 42,8% que l’acceptaria.

Potser perquè coneix aquesta dada, Rivera fa uns dies que marca distàncies amb Vox. “No seran en el Govern, hi ha coses que han dit que no m’agraden gens ”, afirmava a La Sexta el líder de Ciutadans. I potser perquè també intueix la urticària que despertaria en molts espanyols un Executiu avalat pel partit de Santiago Abascal el PSOE ha posat l’accent durant la precampanya en la possibilitat de l’arribada al poder de “la triple dreta”.

Notícies relacionades

Quant als pactes que tenen més opcions reals de concretar-se, amb els números a la mà, els enquestats preferirien un Govern del PSOE i Ciutadans (un 42,9% l’aprova davant el 52,5% que el rebutja) a un que ajuntés socialistes, Podem i partits nacionalistes (un 37% hi està a favor, un 58,6% en contra).  Els electors del PSOE també prefereixen un acord amb Cs (un 64,3% el recolza) que un amb Podem i l’amalgama de formacions que van propiciar l’èxit de la moció de censura contra Mariano Rajoy, que té més detractors que partidaris.

La fórmula amb participació nacionalista, no obstant, arrasa entre els votants d’Esquerra i els que el 2016 van recolzar Convergència, que es presenta a les eleccions del 28 d’abril sota el paraigua de Junts per Catalunya. Un 78,5% dels republicans i fins i tot un 81,8% dels postconvergents recolzaria un pacte dels seus partits amb Sánchez i Iglesias. Crida l’atenció sobretot en el cas d’aquests últims, que es presenten amb una llista pensada sobretot per posar traves a la governabilitat d’Espanya. És més: tres quartes parts dels electors tant d’ERC com de JxCat recolzarien també un Executiu configurat només pel PSOE i Podem.